web analytics
Acasă > Instalatii electrice > Cum se monteaza dozele electrice

Cum se monteaza dozele electrice

Dozele de aparat si dozele de ramificatie sunt parti componente ale instalatiilor electrice in care se fac conexiunile electrice ale instalatiei si se monteazaza in ele prizele si intrerupatoarele instalatiei electrice, aparatele.
Montarea dozei de aparat se face de obicei la o instalatie noua sau la o extindere a instalatiei existente. Montarea in ipsos, la fel ca si la inlocuirea dozei de aparat trebuie facuta bine pentru ca in locul unde vin montate prize, acesta va fi solicitata pe directia scoaterii ei din perete. Spre deosebire de cele de aparat, dozele de ramificatie nu sunt in acest fel solicitate, dar ele se monteaza in acelasi mod ca si dozele de aparat, dar la o inaltie de 30 de centimetri de la nivelul tavanului sau 35-40 cm de la nivelul podelei. In cazul in care pe tavan va fi montat un tavan fals se va avea in vedere ca profilele de metal sa un vina montate peste dozele de ramificatie. Daca tavanul fals este demontabil, mobil, dozele pot fi montate deasupra nivelului tavanului, daca este fix, atunci se monteaza sub nivelul tavanului la 30 cm. Aceasta pentru a avea acces in dozele electrice, in cazul unui defect ulterior montarii tavanului. in ultima vreme, mai ales in peretii formati de rigips, exista niste doze de aparat mai adânci care se fac si legaturile in circuit ,dar se alimenteaua si aparatele in ele. Este mai economic si la manopera, dar si la materiale.
Pentru prize, in camere cu pardosela calda, dozele de aparat monteaza la nivelul de 30-35cm, iar pentru cele cu podele reci (bai, spalatorii, pivnite, subsoluri tehnice, etc.) se monteaza la distanta de 120cm de la nivelul podelei. La aceasta se dimensiunea cu care se ridica podeaua ,,la gata”. Pentru dozele de aparat in care se monteaza intrerupatoare, se pozeaza la 120cm sau mai nou tendinta este de a se monta la nivelul mainii lasate pe linga corp, adica la 80-100 cm, de la nivelul podelei. Si aici se are in vedere unde va fi podeaua ,,la gata”.
O data ce s-a stabilit locul de montaj, se fac gaurile, unde vor fi montate dozele, in asa fel incit diametrul gaurii sa fie mai mare cu vreo 3 cm decit al dozei, pentru a avea loc ipsosul. Adancimea gaurii se face in asa fel incit doza, dupa ce e montata sa fie cu 1,5-2 cm iesita de la nivelul caramizii. Aceasta se apreciaza in functie de grosimea tencuielii care se va depune pe perete, in functie de cât de plan este peretele: cu cât denivelarile vor fi mai mari, cu atât doza va fi mai iesita in afara. Ideea este ca la terminarea de tencuit a peretelui, marginea dozei trebuie sa fie la nivelul tencuielii. Inainte de a pune ipsosul, se uda cu apa din abundenta caramida (sau ma rog, zidul) din zona gaurii, pentru a nu ,,trage” prin porii ei apa din ipsos. Fixarea dozei de aparat in ipsos se face in prima fază in parte opusa locului pe unde intra in doza teava PVC si conductorul electric. Se pune putin ipsos in aceasta parte, iar pe fundul dozei se pune de asemenea ipsos (un moţ) si apoi se aseaza pe locul ei si se apasa. Prin aceasta moţul de ipsos umple spatiul din spatele dozei si refuleaza pe linga peretii dozei. Se curata locul pe unde va fi pozata teava sau tubul PVC si se prelucreaza ipsosul refulat. Se face traseul electric din teva PVC (cu sau fara fire electrice), se monteaza intre doza de ramificatie si cea de aparat si in final se fixeaza cu ipsos teava si se completeaza totodata pe linga doze ipsosul care lipseste. Pe ipsosul care e proaspat se zgarie apoi niste dugi paralele si altele la 90 de grade peste ele, pentru ca tencuiala sa prinda peste ipsos, care are o suprafata mai lucioasa si fara asperitati.
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.