web analytics
Acasă > Instalatii electrice > Cum se inlocuiesc dozele de aparat

Cum se inlocuiesc dozele de aparat

Doza de aparatO mare majoritate de blocuri din regimul trecut au fost construite cu instalatii electrice care la care s-a folosit conductorul electric denumit INTENC. Acesta era construit cu doua rinduri de izolatie: un rind pentru fiecare fir si inca una peste toate trei sau ma rog, cite conductoare are panglica, caci INTENC-ul asa arata, ca o panglica. Si pentru ca se poza direct in tencuiala, se realiza o economie de manopera si de materiale instalatia realizindu-se mai repede si mai ieftin. Dar s-a dovedit ca, desi conductorul de aluminiu era mai ieftin decit cel de cupru, solutia aleasa sa nu aiba fiabilitate in intretinere. Mai este aspectul ca sub presiunea elementelor de stringere, in speţă suruburile, aluminiul cedeaza, se deformeaza şi din când în când trebuiesc inspectate si refacut nivelul de stringere: daca sunt slabe duc la cresterea încalzirii prin efectul Joule-Lenz.
Astfel, o data cu trecerea timpului, dar si cu o incalzirea nepermisa din cauza consumului, izolaţia conductorului INTENC devine rigida, si la miscari repetate ale conductorului prilejuite de schimbarea aparatajului, conductorul de aluminiu din interior se rupe si aparatul nu mai functioneazaa. Sau funtioneaza, firele dinauntru fiind lipite, dar acestea, datorita unui curent mare determinat de consum si contactul imperfect, se vor intrerupe. Aceasta intrerupere se realizeaza de obicei la limita intrarii INTENC-ului in doza de aparat (sau mă rog doza de priza, sau doza de intrerupator, pemtru cine nu cunoaste denumirea specifica) sau mai rau, cu un centimetru inaite de a intra in doza. Situatia descrisa impune inlocuirea dozei de aparat si totodata mutarea ei, mai inspre directia de unde vine conductorul. Daca este o doza de aparat veche, metalica, in ea se monteaza foarte greu o priza dubla care are corp ceramic: diagonala corpului ceramic al prizei duble este de 58mm iar doza metalica are o nervura care micsoreaza diametrul util (la gura) al dozei care este de 60mm. Prin ciocanire se poate deforma gura dozei sau scoate nervura, dar nu totdeauna este posibil sa poti scoate nervura. Se deformeaza cercul gurei dozei incit sa poata intra in doza de aparat priza ceramica, priza cu corp ceramic. Sunt materiale plastice, mai nou care rezista la fel de bine la incalzire ca si ceramica.
E posibil ca INTENCUL sa nu se rupă  asa cum am aratat mai sus dar prin ruperi si apoi dezizolari repetate sa se ajunga sa nu mai poata fi montat apartaul. In acest caz e posibil  ca sa fie innadit conductorul  cu conectori tubulari  adecvaţi suctiunii conductorului de intenc. Acesti conectori tubulari ocupa ceva loc in doza si nu se prea poate monta o priza (mai ales dubla), dar un intrerupător se poate monta cu siguranta. Innadirea se poate face de asemenea daca spatiul o permite si cu conectori de tip rigleta cu surub de sectiune cea mai mica 2,5mmp asa cum rigleta se poate vedea aici.
Asadar se scoate, prin distrugere, doza veche fara a mari gaura in zid si se sapa (inspre directia dinspre care vine conductorul electric) un sant mai lat decit INTENC-ul incit sa poate fi scos usor din sant. In doza de aparat noua, se practica un canal mai lat si mai lung pe locul unde de obicei este din fabricatie o gaura pe unde se introduce conductorul metalic. Aceasta, perpendiculara pe fundul dozei, ca in figura alaturata, ne va permite ca atunci cind este montata priza, conductorul sa fie impins spre spatele dozei pentru a permite montarea prizei duble cu corp ceramic, iar cand priza este scoasa inafara, conductorul se trage in fata.
Miscarea aceasta se poate realiza nu mai daca in perete este sapat in continuare un sant de inca 10-12 cm lungime (fata de locul de pozare al dozei) si de aceeasi latime, asa ca in figura, unde coductorul INTENC (simbolizat in desen cu rosu), sa se poata misca liber, sa nu fie prins in zid. Nivelul santului la locul dozei va ajunge la nivelul fundului dozei de aparat.
Montarea dozei pentru priza in acest caz se face la fel ca cea descrisa la articolul Cum se monteaza dozele electrice, dar la nivelul zidului, iar legaturile se fac asa cum e aratat in Cum se fac legaturile in doze. La introducerea dozei de aparat in gaura din zid trebuie ca ipsosul (de culoare gri in desen) sa fie un pic mai moale, ca sa poata refula mai bine să poată sa umple toate formele gaurii. Apoi partea de sant de deasupra dozei trebuie protejata cu niste hârtie de ziar(simbolizat cu albastru) pentru a putea depune deasupra conductoarelor doar o grosime de 1-1,5cm de ipsos. Aceasta confera si o oarecare eleasticitate marita conductorului de intenc. Dupa ce ipsosul, depus in exces deasupra santului, pe vechea gaura si imprejurul dozei, a facut prima priza, se trece la prelucrarea lui prin razuire cu spaclul si se aduce la forma finala, finisata. Un ipsos corect facut se obtine prin turnare ipsosului in apa, asteptarea pina la umectarea deplina si apoi se amesteca. Nu se mai pune ulterior inceperii amestecarii, nici apa si nici ipsos. In timp ce face priza a doua, dar numai daca este corect facut, el se incalzeste aratind in acest fel ca e un ipsos transformat corect in ghips, cu sufieciente molecule de apa.
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.