Finisarea pereţilor cu panouri de RIGIPS
A.Finisarea peretilor NETENCUIȚI cu panouri RIGIPS se poate realiza prin:
1.Procedeul tencuielii uscate
– Suportul pe care se face finisarea prin placare a panourilor din RIGIPS, trebuie să fie stabil, plan, protejat de umiditatea produsă prin capilaritate sau de fenomenele meteorologice şi să nu fie îngheţat. Trebuie îndepărtate rosturile de mortar sau de beton, ceară şi uleiuri folosite la decofrare.
– Suprafeţele netede de beton trebuie pretratate cu substanţa Rl-kombikontakt, iar suprafeţele absorbante cu Rl-kombigrund.
– Drept tencuială uscată se folosesc panouri de RIGIPS de înălţimea încăperii şi groase de 12,5 mm. Acestea se prind pe pereţii masivi (zidărie, beton nefinisat) cu adeziv pe bază de ipsos. Înainte de aplicarea panourilor, instalaţiile care se montează în grosimea finisajului trebuie translatate.
– Dozele de distribuţie şi întrerupătoarele trebuie aşezate la cca. 2 cm. distanţă faţă de perete.
– Pe dosul panourilor tăiate (înaltime h= încăpere minus 17mm) se aplică adezivul, conform reţetei tipărită pe sac. În dreptul ferestrelor, lavoarelor, consolelor panourilor trebuie lipite pe întreaga suprafaţă.
– Panourile prevăzute cu adeziv, se ridică la perete şi se bat uşor cu ciocanul de cauciuc şi bagheta de poziţionare pentru a le aşeza vertical şi în acelaşi plan. La pardoseală trebuie sa rămână, un rost de cca. 10 mm iar in planseu unul de cea 5 mm (pentru ventilare in timpul prizei). Pentru realizarea acestor rosturi se prevăd distanţieri.
2.Procedeul montării panourilor pe structuri proprii
– Această structură se realizează pentru compensarea planeităţii şi îmbunătăţirii izolaţiei fonice.
– Pentru structura de susţinere a panourilor, se utilizează profile metalice UW 50, la interax de 60 cm.
– Se trasează mai întâi, poziţia bridelor de ajustare cu ajutorul firului cu plumb şi se montează diblurile. Se înşurubează şina de ajustare prevăzută cu banda de etanşare pentru racordarea cu peretele, apoi i se îndoaie laturile în unghi drept.
– Izolaţia se presează pe perete, iar laturile şinei se îndoaie pană la capăt.
– Profilele pentru perete tip UW se prind de cleme cu şuruburi rapide în poziţie plană şi verticală. Ele se introduc în şină, se apasă pe perete, putând fi astfel ajustate.
– Pe această structură de susţinere, poziţionată plan si vertical, se fixează prin înşurubare panourile RIGIPS (grosime 12,5 cm.) cu şuruburi rapide RIGIPS de 35 mm dispuse la distante de 25 cm unul de altul.
B.Îmbunătăţirea izolaţiei termice prin panouri compuse RIGITHERM P.S.
– Pentru evitarea formării de condens, pereţii exteriori se termoizolează prin dispunerea unei bariere de vapori, a cărei necesitate depinde de materialele din care este realizat peretele, ea putând fi calculată. Pe pereţii exteriori izolaţi în interior, între zidărie şi izolaţia termică, nu se dispun ţevi de alimentare cu apă sau canalizare.
– Din cauza rezistenţei la difuziune ridicate, specifică spumei PS, bariera de vapori nu este necesară în cazul pereţilor din materiale permeabile la vapori.
– Bariera de vapori este necesară în cazul pereţilor alcătuiţi din materiale impermeabile la vapori cum ar fi betonul, clincherul, piatra naturală, ca şi în cazul unor straturi exterioare impermeabile.
– Bariera de vapori poate fi din folie de aluminiu sau polietilenă, aşezată între materialul izolator şi panoul RIGIPS. Tipul şi grosimea necesare ale foliei, depind de condiţiile constructive şi trebuie calculate de la caz la caz. Pot fi comandate panouri RIGIPS caşerate cu folie de aluminiu sau cu folie de polietilenă prinsă de hârtie rezistentă NATRON.
C.Izolaţia fonică
– Îmbunătăţirea izolaţiei fonice se realizează printr-o coajă de dedublare, care depinde de distanţa dintre peretele căruia i se corectează capacitatea de izolare fonică şi panoul RIGIPS, precum şi de masa acelui panou. O îmbunătăţire de circa 17 dB, ceea ce corespunde unei triplări a capacităţii de izolare fonică, se poate realiza doar cu o distanţă de 5 cm şi cu un singur panou de RIGIPS. Pot fi folosite numai materiale fonoabsorbante, ca de exemplu lâna minerala pentru izolarea peretelui interior.
Prelucrarea rosturilor-Sistemul de rosturi VARIO
– Prelucrarea rosturilor reprezintă partea finală a tehnologiei de montare uscată a sistemelor Rigips. Lucrarea are un rol important şi influenţează în mare măsură calitatea estetică a peretelui. Cu sistemul VARIO, de prelucrare a rosturilor, conceput de Rigips, ele pot fi prelucrate cu un singur tip de panou, după dorinţă şi necesităţi, cu sau fără bandă de protecţie.
– Panourile Rigips cu muchie obişnuită AK (muchii longitudinale aplatizate şi îmbrăcate în carton) se prelucrează cu o pastă de îmbinare a rosturilor – Rigips Super – cu banda de protecţie din fibră de sticlă sau hârtie specială. Rosturile se umplu cu pasta Vario şi după 30 minute se îndepărtează surplusul şi se efectuează chituirea plană cu pasta Vario, sau cu pasta de finisare Vario. După chituire este necesara o finisare prin şlefuire.
D.Prelucrarea rosturilor cu benzi de protecţie
– Panourile de Rigips cu muchie tip Vario se prelucrează cu chit de şpaclu Vario si banda de protecţie din fibră de sticlă. În acest fel se asigură o rezistenţă sporită suprafeţelor foarte solicitate, de exemplu în cazul unei structuri de susţinere din lemn sau în zona golurilor (ferestre, uşi, golurile corpurilor de iluminat, etc.).
– Rosturile se umplu cu chit de şpaclu tip Vario. Benzile de protecţie din fibră de sticlă se îngroapă complet în chitul proaspăt şi fără a se mai adăuga chit, rosturile se netezesc.
– După expirarea timpului de priză (30 minute), se execută corecţiile, după care se şlefuiesc rosturile.
– Muchiile tăiate se pot teşi şi prin şlefuire, utilizând o bucata de lemn învelită în glasspapier. Panourile se alătură unele faţă de altele, benzile de protecţie se îngroapă în masa de chit, după care se netezesc şi se prelucrează cu un strat subţire de chit. În timpul post-şlefuirii, marginile zonei şpacluite se prelucrează până devin plane.
E.Tăieturile simple
– Se execută cu ajutorul cuţitului Rigips. Se taie întâi cartonul fetei vizibile, se rupe miezul de ipsos de-a lungul tăieturii, apoi se taie cartonul feţei posterioare.
– Golurile pentru instalaţii se poziţionează şi se dimensionează, apoi se execută cu freza pentru doze, cu dornul sau cu fierăstrăul coadă de şoarece.
F.Tăieturile precise
– Se execută cu fierăstrăul coadă de vulpe sau fierăstrăul circular manual. Golurile pentru instalaţii se poziţionează, se dimensionează foarte exact şi se realizează cu freza pentru doze, dornul sau fierăstrăul coada de şoarece.
G.Depozitarea şi transportul panorilor tip RIGIPS
– Depozitarea panourilor tip Rigips se realizează pe un suport neted şi se protejează de umiditate. În timpul depozitării, trebuie luată în considerare capacitatea portantă a planşeelor.
Categories: DIY