Acasă > Incalzire locuinta > Calorifere din fonta, romanesti

Calorifere din fonta, romanesti

STAS 7363 Elem radia-unit eliptic1_Acest tip de calorifere mai exista in functiune in unele locuinte, unde mai exista incalzire centralizata cu centrala de cartier, dar si in locuiţe care au instalate centrale de apartament . Eu insumi, când am montat centrala in apartament, nu am renuntat la caloriferele vechi, de fonta care au fost montate odata cu terminarea blocului: 1970. Caloriferele din comert care sunt confectionate din tabla de otel, sunt garantate mult mai putini ani. Avantajul acestor calorifere de fonta este ca ramin calde mai mult timp dupa ce s-a oprit centrala termica, dar au dezavantajul unei anumite inertii termice la pornirea centralei. Pentru a micsora acest dezavantaj, al inertiei termice, am programat temperatura centralei la temperatura maxima si pompa de recirculare pe viteza maxima. Asta daca sectiunea tevilor o permite fara a introduce zgometele de dilatare. Desigur, aceste calorifere de fonta rezista mai mult, nu se gauresc asa usor ca cele din tabla de otel.
In functie de constructia coloanelor caloriferelor, elemementii de calorifer se impart in:
STAS 7363 Elem radia-unit eliptic2_1. Elementi de radiator din fonta cu coloane unite de sectiune eliptica, conform cu STAS 7363-86.
2. Elementi de radiator din fonta cu coloane libere de sectiune circulara, conform cu STAS 7364-86.
Ambele tipuri de calorifere se pot alimenta cu apa fierinte si cu abur. Elementii de calorifer cu coloane unita de sectiune eliptica pot fi alimentate pâna la o presiune maxima de 140 STAS 7363 Elem radia-unit eliptic3_grade Celsius si o presiune de 6 bari ca presiune maxima de regim pe apa fierbinte si pe abur la 151 grade Celsius si o presiune de 4 bari ca presiune maxima de regim.
Cele cu sectiuune circulara si neunite, adica libere pot fi alimentate pâna la o temperatura 115 grade Celsius si 5 bari ca presiune maxima de regim pe apa fierbinte si la 135 grade Celsius si 2 bari ca presiune maxima de regim pe abur. Mai sus avem niste desene despre felul cum sunt construiti elementii de calorifer mentionati la pct.1.
In tabelele de aici  sunt aratate caracteristicele tehnice care se pot intelege mai bine impreuna cu desenele aratate aici si care se refera la elemnetele de calorifer cu sectiune eliptica si respectiv cu sectiune cilindrica.
În continuare prezentam un desen despre felul cum sunt construiti elementii de calorifer mentionati cu coloane cilindrice, libere precum si un tabel cu caracteristicile geometrice pentru astfel de elementi de calorifer.
Observatie:
a.Suprafaţa elementului de radiator reprezinta suprafata spalata de aer.
b.1dm3=1litru=1kg apă distilata la temperatura de 20 grde Celsius.
Stas 7364 Elementi de radiator cu coloane circulare libere
Caracteristici geometrice-sectiune eliptica

Caracteristici geometrice-sectiune eliptica

Caracteristici geometrice pt. coloane libere

Caracteristici geometrice pt. coloane libere

Orificiu  de asamblare filetat pt radiator coloane circulare, libere.
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.