Ce este jivrajul
Pornirea la rece a motoarele cu carburator si aprindere prin scanteie, in anumite momente are loc relativ usor, dar apoi, pe masura ce motorul incepe sa se incalzeasca si e pus in sarcina (pornesti la drum), motorul incepe sa functioneze cu intreruperi, masina incepe sa se smuceasca, apasarea pedalei de acceleratie nu mai are efect si intr-un final motorul se opreste. De vina este aparitia jivrajului. Jivrajul poate apare si la avioane si elicoptere care intotdeauna sunt dotate cu un Tub Pitot, care este folosit in universal inaviatie ca senzor pentru determinarea vitezei relative a aparatului de zbor fata de aer. Aparatele de zbor sunt prevazute ca rezerva cu un tub care masoara numai presiunea statica. Aparitia jivrajului in Tubul Pitot duce la neputinţa folosirii aparatelor de masura.Pornirea la rece amotoarelor pe benzina este favorizata de fractiunile mai voaltile din benzina si are loc cu inchiderea clapetei de aer care obtureaza traseul B al aerului, iar acesta va patrunde pe traseul A care va avea ca efect imbogatirea amestecului carburant, asa cum este aratat in figura de mai jos.
Jivrajul este un fenomen prin care, in carburatorul masinilor cu aprindere prin scanteie, are loc depunerea unei cruste groase de gheaţă. Acest fenomen are loc atunci cand temperatura mediului ambiant este relativ coborata, în jurul a plus cinci grade Celsius, iar umiditatea relativa a aerului este de 75-85%. Acest fenomen poate intrerupe functionarea motorului, o poate ingreuna, poate sa creasca consumul, sau regimul de mers in gol nu poate fi mentinut. Această gheaţa se depune pe clapeta pe difuzorul 10 , clapeta de acceleratie 13 si pe zona in care sunt orificiile 26 si 27 prin care amestecul carburant patrunde sub clapeta de acceleratie la mersul in gol al autoturismului. Reglajul acceleratiei la mersul in gol se stabileste de obicei la 900 de rotatii pe minut prin surubul de ralanti asa cum e aratat in figura de mai sus. In functie de uzura motorului, clapeta se poate fixa intre orificiile 26 si 27 sau deasupra orificiului 27.Aceasta este de obicei turatia minima la care alternatorul produce tensiune.
Atunci cand motorul ruleaza la sarcini partiale, crusta de ghiata se poate depune pe corpul 16 al carburatorului, pe difuzor, pe ajutajul de descarcare 28, micsorand sectiunea carburatorului prin care trece aerul. De obicei un motor are o anumita depresiune in pistoane care poate ajunge pana 16 atmosfere, in functie de uzura motorului, in conditiile in care aceasta presiunea de aspiratie ramine constanta, iar cantitatea de aer se micsoreaza, are loc o imbunatatire a amestecului carburant si deci cresterea consumului: este ca si cum motorul, după ce a fost pornit si incalzit ar functiona mai departe cu clapeta de aer 6 (sau cum mai este denumita clapeta de soc) inchisa.
In figura de mai sus este aratata variatia temperaturii carburatorului pe toata lungimea corpului carburatorului. Se stie ca vaporizarea combustibilului are loc cu scaderea de temperaturii aerului si creste o data cu cresterea vitezei aerului. Astfel ca in locurile unde este micsorata sectiunea, depresiunea fiind constanta, are loc o crestere a vitezei aerului si deci o scaderea accentuata a temperaturii amestecului carburant. Aceasta diferenta de temperatura poate sa ajunga si la 20 de grade fata de temperatura ambinata. In acest fel, umiditatea relativa mare, continuta in aerul de amestec, in contactul cu corpul rece al carburatorului condenseaza in primul moment, iar apoi datorita temperaturii sub minus 15-20 de grade Celsius, se transforma in gheata, in conditiile in care temperatura mediului, Tmediu , este peste zero grade.
Aceasta temperatura din carburator se instaleaza in carburator după stabilirea regimului termic al motorului, cand pata calda a carburatorului, nu a ajuns la o tempera tura suficient de mare incat sa compenseze pierderea de temperatura a carburatorului facuta prin ventilarea de catre ventilatorul de racire al radiatorului. Pata calda a carburatorului, alimentata cu lichidul de racire al motorului prin furtunul notat cu X, se afla sub carburator, intre galeria de admisie si carburator si are garnituri de etansare nemetalice care inrautatesc transferul termic de la blocul motor si de la pata calda spre carburator.
In prinicipiu, aparitia jivrajului este favorizata de combustibilii care contin in cantitate mare hidrocarburi cu punct de fierbere coborit. Jivrajul este favorizat de asemenea de temperaturile scazute ale mediului ambiant care permit existenta in aer a umiditatii reletive la o valoare ridicata. Jivrajul mai este favorizat si de temperatura scazuta a carburatorului care este provocata de vetilatorul motorului, de vaporizarea benzinei in carburator cit si de inexistenta la unele masini a scutului de protectie a motorului. Temperatura carburatorului se poate imbunatati in primul rand prin devierea jetului de aer care vine la carburator de laventilatorul de racire si apoi posibilitatea de a fi invelit cu materiale textile. Acestea trebuie sa fie fixate bine de carburator si sa nu ia foc prin contactul cu galeria de evacuare. Jivrajul mai este favorizat si de existenta in benzina a apei. Apa daca ajunge pe conductele de alimentare cu combustibil, poate ingheta si masina nu mai poate fi pornita daca nu va sta intrun mediu cu temperatura ambianta peste zero. Aceasta apa poate pătrunde accidental daca partea de sus a rezervorului este sparta iar in portbagaj poate patrunde apa de la ploaie sau de la curatirea masinii. Mai poate ajunge apa in rezervor prin dilatari in timpul zilei si contractii in timpul noptii ale combustibilului si a aerului: intrarea de aer proaspat in rezervor in timpul nopţii sau a serii poate duce la aparitia de condens pe partea de sus a rezervorului, care apoi prin miscarile cauzate de deplasare apoi ar ajunge in benzina, pe fundul rezervorului. Acesta apa se poate anihila prin introducerea in rezervor a unei cantitati de alcool dublu rafinat, la inceperea sezonului rece. Acest alcool dublu rafinat dizolva apa aflata pe fundul rezervorului, o impiedeca sa inghete pe conducte si poate impreuna cu alcoolul pe care il dilueaza sa poata sa fie arsa in motor.
De asemenea combustibilii pot fi aditivaţi cu substante care sa nu permita lipirea cristalelor de ghiata de corpul carburatrului. Ei trebuie sa fie perfect miscibil cu carburantul, sa micsoreze intervalul termic in care carburatorul depaseste temperatura critica si in timp sa nu-si schimbe caracteristicile.
Poate vom posta si o explicatie despre functionarea carburatorului Carfil, licenţă Weber.