Arhivă

Arhivă pentru ianuarie, 2010

Ce este jivrajul

Pornirea la rece a motoarele cu carburator si aprindere prin scanteie, in anumite momente are loc relativ usor, dar apoi, pe masura ce motorul incepe sa se incalzeasca si e pus in sarcina (pornesti la drum), motorul incepe sa functioneze cu intreruperi, masina incepe sa se smuceasca, apasarea pedalei de acceleratie nu mai are efect si intr-un final motorul se opreste. De vina este aparitia jivrajului. Jivrajul poate apare si la avioane si elicoptere care intotdeauna sunt dotate cu un Tub Pitot, care este folosit in universal inaviatie ca senzor pentru determinarea vitezei relative a aparatului de zbor fata de aer. Aparatele de zbor sunt prevazute ca rezerva cu un tub care masoara numai presiunea statica. Aparitia jivrajului in Tubul Pitot duce la neputinţa folosirii aparatelor de masura.Pornirea la rece amotoarelor pe benzina este favorizata de fractiunile mai voaltile din benzina si are loc cu inchiderea clapetei de aer care obtureaza traseul B al aerului, iar acesta va patrunde pe traseul A care va avea ca efect imbogatirea amestecului carburant, asa cum este aratat in figura de mai jos.

Jivrajul este un fenomen prin care, in carburatorul masinilor cu aprindere prin scanteie, are loc depunerea unei cruste groase de gheaţă. Acest fenomen are loc atunci cand temperatura mediului ambiant este relativ coborata, în jurul a plus cinci grade Celsius, iar umiditatea relativa a aerului este de 75-85%. Acest fenomen poate intrerupe  functionarea motorului, o poate ingreuna, poate sa creasca consumul, sau regimul de mers in gol nu poate fi mentinut. Această gheaţa se depune pe clapeta pe difuzorul 10 , clapeta de acceleratie 13 si pe zona in care sunt orificiile 26 si 27 prin care amestecul carburant patrunde sub clapeta de acceleratie la mersul  in gol al autoturismului. Reglajul acceleratiei la mersul in gol se stabileste de obicei la 900 de rotatii pe minut prin surubul de ralanti asa cum e aratat in figura de mai sus. In functie de uzura motorului, clapeta se poate fixa intre orificiile 26 si 27 sau deasupra orificiului 27.Aceasta este de obicei turatia minima la care alternatorul produce tensiune.

Atunci cand motorul ruleaza la sarcini partiale, crusta de ghiata se poate depune pe corpul 16 al carburatorului, pe difuzor, pe ajutajul de descarcare 28, micsorand sectiunea carburatorului prin care trece aerul. De obicei un motor are o anumita depresiune in pistoane care poate ajunge pana 16 atmosfere, in functie de uzura motorului, in conditiile in care aceasta presiunea de aspiratie ramine constanta, iar cantitatea de aer se micsoreaza, are loc o imbunatatire a amestecului carburant si deci cresterea consumului: este ca si cum motorul, după ce a fost pornit si incalzit ar functiona mai departe cu clapeta de aer 6 (sau cum mai este denumita clapeta de soc) inchisa.

In figura de mai sus este aratata variatia temperaturii carburatorului pe toata lungimea corpului carburatorului. Se stie ca vaporizarea combustibilului are loc cu scaderea de temperaturii aerului si creste o data cu cresterea vitezei aerului. Astfel ca in locurile unde este micsorata sectiunea, depresiunea fiind constanta, are loc o crestere a vitezei aerului si deci o scaderea accentuata a temperaturii amestecului carburant. Aceasta diferenta de temperatura poate sa ajunga si la 20 de grade fata de temperatura ambinata. In acest fel, umiditatea relativa mare, continuta  in aerul de amestec, in contactul cu corpul rece al carburatorului condenseaza in primul moment, iar apoi datorita temperaturii sub minus 15-20 de grade Celsius, se transforma in gheata, in conditiile in care temperatura mediului, Tmediu , este peste zero grade.

Aceasta temperatura din carburator se instaleaza in carburator după stabilirea regimului termic al motorului, cand pata calda a carburatorului, nu a ajuns la o tempera tura suficient de mare incat sa compenseze pierderea de temperatura a carburatorului facuta prin ventilarea de catre ventilatorul de racire al radiatorului. Pata calda a carburatorului, alimentata cu lichidul de racire al motorului prin furtunul notat cu X, se afla sub carburator, intre galeria de admisie si carburator si are garnituri de etansare nemetalice care inrautatesc transferul termic de la blocul motor  si de la pata calda spre carburator.

In prinicipiu, aparitia jivrajului este favorizata de combustibilii care contin in cantitate mare hidrocarburi cu punct de fierbere coborit. Jivrajul este favorizat de asemenea de temperaturile scazute ale mediului ambiant care permit existenta in aer a umiditatii reletive la o valoare ridicata. Jivrajul mai este favorizat si de temperatura scazuta a carburatorului care este provocata de vetilatorul motorului, de vaporizarea benzinei in carburator cit si de inexistenta la unele masini a scutului de protectie a motorului. Temperatura carburatorului se poate imbunatati in primul rand prin devierea  jetului de aer care vine la carburator de laventilatorul de racire si apoi posibilitatea de a fi invelit cu materiale textile. Acestea trebuie sa fie fixate bine de carburator si sa nu ia foc prin contactul cu galeria de evacuare. Jivrajul mai este favorizat si de existenta in benzina a apei. Apa daca ajunge pe conductele de alimentare cu combustibil, poate ingheta si masina nu mai poate fi pornita daca nu va sta intrun mediu cu temperatura ambianta peste zero. Aceasta apa poate pătrunde accidental daca partea de sus a rezervorului este sparta iar in portbagaj poate patrunde apa de la ploaie sau de la curatirea masinii. Mai poate ajunge apa in rezervor prin dilatari in timpul zilei si contractii in timpul noptii ale combustibilului si a aerului: intrarea de aer proaspat in rezervor in timpul nopţii sau a serii poate duce la aparitia de condens pe partea de sus a rezervorului, care apoi prin miscarile cauzate de deplasare apoi ar ajunge in benzina, pe fundul rezervorului. Acesta apa se poate anihila prin  introducerea in rezervor a unei cantitati de alcool dublu rafinat, la inceperea  sezonului rece. Acest alcool dublu rafinat dizolva apa aflata pe fundul rezervorului, o impiedeca sa inghete pe conducte si poate impreuna cu alcoolul pe care il dilueaza sa poata sa fie arsa in motor.

De asemenea combustibilii pot fi aditivaţi cu substante care sa nu permita lipirea cristalelor de ghiata de corpul carburatrului. Ei trebuie sa fie perfect miscibil cu carburantul, sa micsoreze intervalul termic in care carburatorul depaseste temperatura critica si in timp sa nu-si schimbe caracteristicile.

Poate vom posta si o explicatie despre functionarea carburatorului Carfil, licenţă Weber.

Ce mai stim despre CEAPA?

               Textul de mai jos l-am primit prin e-mail si nu cunosc autorul acestui text. Conţine informaţii Ceapa6interesante despre această plantă legumicolă foarte mult folosită la mâncare: foarte multe reţete culinare încep cu enumerarea ingredientelor cu ceapa. Suntem indemnaţi să facem nişte experienţe pentru a proba cele spuse de autor, care desigur nu ne costă nimic. Dar celebrul Murphy, ne spunea undeva, candva, ca daca o experinta, reuseste si a doua oara, atunci ceva nu este in regula. Glumeam. Eu, pana acum foloseam ceapa altfel, atunci cind nu puteam sa o maninc pe toata: fara sa o curat, taiam din ea o bucata, restul cepii ramanand acoperita cu frunzele ei si o puneam in camara. E drept ca nu am patit nimic. Sau oate nu am observat. Poate ca m-a ocrotit soarta sau nu erau microbi si bacterii in camara. Voi fi mai atent de acum incolo si voi face si experienţa cu furculita. Cred ca-si va schimba culoarea si de la oxidarea metalului din care e alcatuita furculita. Imi amintesc acum si obiceiul ca, inainte de a o manca, ceapa era zdrobita cu pumnul: cica in acest fel  ceapa nu mai ustura. Tot acum imi mai amintesc scena dintr-un film italian, in care, opersoana care era in inchisoare, ceruse sa i se aduca vreo doua sau trei kilograme de ceapa, iar atunci cind le primeste incepe sa le manince ca pe mere. Formidabil  stomac avea. Actorul  desigur, daca a ramas cu ceapa in stomac. Despre E-urile care sunt conţinute in diferite alimente am mai vorbit, dar vazand  cum este prezentata in texul de mai los maioneza, nu am putut sa nu ma gandesc la faptul ca ea nu ne omoara (sau ma rog neafecteaza sanatatea) din cauza bacteriilor care in mod normal ar trebui sa se dezvolte in gălbenusul de ou (pe care de fapt nu-l contine) ci ne afecteaza sanatatea prin E-urile  pe care le conţine. Daca stau sa ma gandesc, e cu mult mai sanatoasa o ceapa mincata in orice conditii, decit E-urile care ne zambesc de pe etichetele si din produsele pe care suntem indemnati  cu zambetul pe buze sa le mancam. Va doresc sa mai aveti pofta buna si sa faceti experientele care vi s-au propus mai jos!

               In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si familiile lor o contractasera si multi chiar murisera. Doctorul a ajus la un fermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce facea el diferit de ceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa necuratata intr-un vas in fiecare camera a casei (si probabil pe vremea aceea casa avea doar 2 camere). Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand familia sanatoasa. Apoi, am auzit aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona. Acum multi ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la fel multi dintre clienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in salon. Spre surprinderea ei nici un angajat nu s-a mai imbolnavit. Treaba functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa). Morala povestii este: cumparati cateva cepe si puneti-le in boluri in fiecare camera din casa. Daca lucrati la birou, puneti unu sub birou sau undeva pe un raft. Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut si nimeni din casa nu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei dragi sa nu va imbolnaviti, cu atat mai bine. Daca totusi faceti gripa, va fi o forma usoara. Oricum… ce aveti de pierdut? Doar cateva cepe!!!!

               Acum… mai exista si un PS la aceasta poveste. Ea mi-a povestit urmatoarea experienta despre ceapa:”Eu nu stiam despre povestea cu fermierul… dar stiu ca eu personal am facut pneumonie si am fost foarte bolnava. Am citit un articol care spunea sa tai o ceapa la ambele capete, sa pui unul din capete intr-o furculita si sa pui capatul infipt in furculita intr-un borcan gol, iar apoi sa pui borcanul langa patul pacientului peste noapte. Se spunea ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor… si chiar asa s-a intamplat.. Dimineata ceapa era un dezastru dar eu deja ma simteam mai bine. Atat ceapa cat si usturoiul au multe proprietati antibacteriale si antiseptice.”

                 Si acum inca o nota CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE Am folosit o ceapa care fusese lasata in frigider. Uneori nu folosesc o ceapa intreaga odata, ci pastrez cealalta jumatate pentru mai tarziu.Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat parerea… si pe viitor voi cumpara cepe mai mici.Am avut privilegiul sa vizitez Mullins Food Products, divizia de fabricare a maionezei. Mullins este mare si este detinuta de 11 frati si surori din familia Mullins. Prietena mea Jeanne este CEO acolo. A venit vorba despre intoxicatii alimentare si am dorit sa le impartasesc ceea ce am aflat de la un chimist. Tipul care ne-a condus in turul fabricii se numea Ed si era unul dintre frati. Ed este un expert in chimie si este implica in dezvoltarea formulei sosului. El a dezvoltat formula sosului si pt McDonald’s Deci retineti ca Ed este un magician al chimiei alimentare. In timpul vizitei cineva a intrebat daca chiar trebuie sa ne facem griji cu privire la maioneza. Oamenii intotdeauna sunt ingrijorati ca maioneza se va strica. Raspunsul lui Ed va va surprinde. El a spus ca toata maioneza produsa comercial este sigura.”Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu face nici un rau sa fie pusa, dar nu e neaparat necesar”. El a explicat ca pH-ul maionezei este stabilit la o valoare la care bacteriile nu pot supravietui in mediul inconjurator.El a vorbit despre picnicul esential, cu bolul de salata de cartofi pe masa si cum toata lumea da vina pe maioneza cand cuiva ii este rau.Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia alimentara, primul lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavul ultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de cartofi?) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa) este cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa iar daca nu ceapa, atunci CARTOFII. El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere pentru bacterii, in special ceapa negatita. Nu ar trebui niciodata sa pastrezi o bucata de ceapa taiata. Nu este sigura nici daca o pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider. Se contamineaza deja suficient doar prin faptul ca e taiata si sta la aer putina vreme, si poate deveni periculoasa pentru cine o ingereaza (asa ca,atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdog la meciurile de baseball!) Ed spune ca daca iei partea de ceapa lasata si o gatesti nebuneste s-ar putea sa fii in regula… dar daca tai ceapa lasata ca sa o pui in sandwich iti cauti problemele cu lumanarea. Atat ceapa cat si cartofii fierti dintr-o salata de cartofi vor atrage si favoriza inmultirea bacteriilor mult mai repede decat orice maioneza preparata comercial.Deci, cum suna asta ca noutate? Luati-o cum vreti. Eu (autorul) am de gand sa fiu foarte atent la ceapa de acum incolo. Din mai multe motive acord credibilitate unui chimist si unei companii care produce milioane de tone de maioneza pe an.

                   De asemenea, CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA. Stomacul lor nu o poate metaboliza.Deci, nu uitati ca este periculos sa tai o ceapa si sa o folosesti pentru gatit a doua zi. Devine otravitoare intr-o singura noapte si creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare.

Categories: Ce mancam Tags: ,

Cate ceva despre corpul uman

à        Acidul gastric pe care stomacul omului il elimina pentru a descompune mancarea este atat de puternic incat poate dizolva o lama de ras.

à        Atunci cand ne lovim intr-un anume loc din zona cotului resimtim o durere acuta. Aceasta se   datoreaza faptului ca pe aici trece nervul cubital, pozitionat de-a lungul osului humerus.  Se considera ca aceasta ar fi o scurta forma de paralizie.

à        Atunci cand privesti o persoana pe care o placi, involuntar pupilele ti se dilata.

à        La fel se intampla si cand te uiti la o persoana pe care o urasti.

à        Cand o persoana moare auzul este ultimul simt perceput. Vazul este primul care dispare.

à        Cea mai mare celula a corpului este ovulul, iar cea mai mica spermatozoidul.

à        Cel mai greu „organ” al corpului este pielea. Ea cantareste 3,2 kilograme.

à        Cel mai mare muschi este latissimus dorsi. Acesta este un muschi plat de pe spate care intra in actiune in timpul miscarii bratului.

à        Cel mai puternic muschi din corpul uman este limba.

à        Celulele care alcatuiesc creierul uman pot stoca de pana la 5 ori mai multa informatie decat    cuprinde toata Enciclopedia Britanica.

à        Conform anumitor cercetari, organismul unei femei are nevoie o ora in plus de somn fata de  l al unui barbat.

à        Corpul omenesc elibereaza in 30 de minute destula energie cat sa incalzesti un litru de apa.

à        Corpul uman are 200 de oase.

à        Corpul uman produce zilnic un miliard de celule rosii.

à        Corpul unui om contine: destul potasiu pentru a provoca explozia unui tun de jucarie; destul zahar pentru a umple un borcan; destula grasime pentru a face 7 bucati de sapun; destul fier pentru a face un cui; destul sulf pentru a deparazita un caine.

à        Corpul utilizeaza 300 muschi pentru a tine corpul in pozitie stabila, dreapta

à        Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximati 37 de ore dupa moarte.

à        Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani.

à        Culoarea parului depinde de melanina (pigment). Pe masura ce imbatranim se secreta tot mai putina melanina si se formeaza mici bule de aer aparand astfel aspectul carunt al parului.

à        Daca ati manca fiind asezati in cap mancarea s-ar duce in sus, deoarece muschii esofagului vor continua sa impinga mancarea catre stomac.

à        Daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri.

à        Daca mesajul non-verbal il contrazice pe cel verbal, oamenii au tendinta de a ignora cuvintele, tinand seama doar de limbajul non-verbal.

à        Daca saliva nu poate dizolva ceva, atunci nici nu putem simti gustul.

à        Daca toti cei 600 de muschi ai corpului uman s-ar incorda in acelasi timp si in aceeasi directie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

à        Daca vei apuca varsta de 70 de ani, inseamna ca ai trait mai mult de 2 miliarde de secunde.

à        De-a lungul unei vieti, o persoana isi petrece 6 ani visand.

à        Din cantitatea imensa de informatie, primita de creier, doar 126 biti/secunda sunt receptionati in mod constient, restul fiind apanajul subconstientului.

à        Din punct de vedere fizic o femeie este apta de a naste treizeci si cinci de copii de-a lungul  vietii.  Dintii incep sa iti creasca la 6 luni dupa ce te-ai nascut.

à        Dintii unui om sunt tari aproape ca piatra…

à        Doua din trei cupluri intorc capetele spre dreapta atunci cand saruta?

à        Drumul mancarii de-a lungul esofagului dureaza cam 8 secunde. In medie, stomacul digera o  masa bogatain grasimi in 6 ore, in timp ce pentru o masa bogatain carbohidrati ii sunt  necesare doar 2 ore

à        Dupa mesele bogate se spune ca auzul nostru scade. Nu mai percepem sunetele din jurul  nostru la fel de bine, chiar si atentia scade.

à        Durata medie a digestiei in intestinul subtire este de 3 pana la 5 ore. In intestinul gros  mancarea este apoi digerata timp de 4 ore pana la 3 zile.

à        Durata vietii unei celule intestinale este de 12 ore. Cea a unei celule a peretelui stomacului e 2  zile. O celula din piele traieste 4 saptamani. O celula nervoasa poate trai pana la 60 de ani.

à        Durerea de cap nu este o scuza buna pentru a nu face sex, pentru ca endorfinele eliberate in  timpul actului sexual au efect analgezic.

à        Fara pigmenti, pielea noastra ar fi excesiv de alba. Insa vasele sanguine de la suprafata pielii a

à        dauga un strop de rosu. Pigmentul galben si melanina sepia sunt create, la randul lor, de razele UV. Aceste patru nuante sunt amestecate pentru a da nastere culorilor de piele pentru toate   rasele.

à        Fatul viseaza aproape tot timpul. Cei care sunt nascuti prematur vor visa mai mult la   maturitate.

à        Femeia clipeste de 2 ori mai des ca barbatul.

à        Femeia secolului 17 dadea nastere in medie la 13 copii.

à        Femeile care citesc romane de dragoste fac sex de doua ori mai des decat cele care nu accepta acest tip de literatura.

à        Femurul este mai tare decat betonul.

à        Fiecare limba este unica in felul ei.

à        Greutatea corpului omenesc este de 50 de ori mai mare decat a cea a creierului.

à        Gura noastra produce aproximativ 250 g de saliva zilnic.

à        Homosexualitatea a fost considerata boala psihica pana in anul 1973.

à        In anul 3.000 I.Hr., egiptencele credeau ca venele dilatate erau dragute, drept pentru care le scoteau in evidenta colorandu-le cu vopsea albastra.

à        In corpul uman exista suficient fosfor pentru a crea 250 de chibrituri.

à        In corpul uman sunt mai mult de 12.00 de km de vase de sange.

à        In momentul primei respiratii un nou nascut trebuie sa inspire cam de cincizeci de ori mai  puternic decat un adult.

à        In primul sau an de viata, un nou nascut fura din perioada de somn a parintilor intre 400 si 50 de ore de somn.

à        In procesul comunicarii, 55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), 37% vocii (ritm si ton), si numai 8% cuvintelor purtatoare de informatie.

à        In timpul primei luni de sarcina fatul are o lungime de cativa milimetri.

à        In timpul unui orgasm obisnuit consumi 112 calorii, iar un orgasm mimat consuma 315 calorii.

à        In ureche exista aproximativ 4000 de glande generatoare de ceara.

à        Inaltimea omului variaza in timpul zilei. Dimineata suntem cu un cm mai inalti decat seara.Acest lucru se intampla deoarece discurile intervertebrale se “taseaza” atunci cand stam in   picioare, datorita greutatii propriului corp.

à        Inima bate de aproximativ 2.700.000.000 de ori de-a lungul vietii.

à        Inima continua sa bata dupa ce este scoasa din corp. Chiar daca este taiata in bucati, muschii  inimii vor continua sa bata.

à        Inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.

à        Inima pompeaza mai mult de 6 litri de sange pe minut, adica 10 000 de litri de sange pe zi.

à        Intestinul gros are zece metri lungime.

à        Intr-o ora de sex consumi 360 de calorii.

à        Iti folosesti aproximativ 200 de muschi cand faci un pas mergand.

à        La aproximativ fiecare sapte ani, corpul dumneavoastra inlocuieste echivalentul a aproximativ  un nou schelet.

à        Lungimea medie a penisului este de 3 ori lungimea degetului mare de la mana.

à        Mai mult de jumatate din cele 206 oase ale corpului omenesc se gasesc in maini si picioare.

à        Mai mult de jumatate din greutatea pe care o are copilul la nastere este castigata in timpul ultimelor 6-8 saptamani de sarcina.

à        Mai mult de un miliard de bacterii sunt pe fiecare laba a piciorului.

à        Majoritatea barbatilor petrec 3.300 ore din viata pentru a se barbieri. Daca nu ar fi barbierita, barba ar putea ajunge la 9 metri intr-o viata de om.

à        Mana are 27 de oase.

à        Mancarea ajunge in aproximativ 7 secunde din gura in stomac.

à        Mandibula este cel mai dur os din organism.

à        Matematicianul John von Neumann a calculat ca mintea umana poate inmagazina 280 de   catralioane de biti de memorie.

à        Media duratei unui vis profund la om este de 2-3 secunde.

à        Media inaltimii la femei este cu aproximativ 10 cm mai mica decat media inaltimii la barbati.

à        Mozart isi scria intreaga opera muzicala in minte, auzind si perfectionand fiecare nota in parte,   si abia apoi o asternea pe hartie.

à        Muschiul ochiului este cel mai rapid din organism. El se contracta in mai putin de o sutime de  secunda.

à        Ne schimbam pozitia de 30-40 de ori pe noapte. Nevoile medii de somn sunt de 14-22 ore pe    zi la un copil pana la o luna, 13-15 ore la unul spre 1 an, 10-12 ore pana la 6 ani, 9 ore la 12   ani si 7 ore si jumatate la un om adult

à        Nu se poate stranuta cu ochii deschisi.

à        Omul are aproximativ 76 000 de fire de par pe cap.

à        Numarul de neuroni din creierul uman este astronomic, aceste ajunge la 100 de miliarde de celule nervoase.

à        O persoana din 2 miliarde va trai pana la varsta de 116 ani sau mai mult.

à        O persoana obisnuita foloseste baia de 6 ori pe zi.

à        O persoana obisnuita respira cam 74 de milioane de litri de aer de-a lungul vietii.

à        O persoana poate trai fara mancare pana la o luna, dar fara apa numai o saptamana.

à        O persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi.

à        Oamenii sunt singurii care fac sex stand fata in fata.

à        Ochii pot distinge aproape opt milioane de nuante.

à        Ochii si creierul construiesc culori din valuri de energie.

à        Organismul uman contine aproximativ cinci litri de sange.

à        Osul hioid, aflat deasupra laringelui, sustine muschii limbii si este singurul os din organism   care nu atinge nici un alt os.

à        Parul uman creste anual cu 40 cm, iar unghia cu 6 cm.

à        Pe un centimetru patrat de piele se afla aproximativ sase milioane de celule, 5000 de   receptori, 15 glande sebacee, 200 fibre nociceptive (pentru durere), 10-25 receptori tactili si   corpusculi termosensibili, patru metri de fibre nervoase, un metru de vase sanguine, si peste    100 de glande sudoripare.

à        Pentru a desfasura “procesul gandirii” creierul are nevoie de mari cantitati de energie.    De aceea este posibil ca dupa un intens proces de gandire sa resimtiti aceeasi oboseala ca si in      cazul muncii fizice.

à        Pentru atentia acordata jocurilor video se consuma tot atatea calorii cat pentru mersul pe jos cu 3,2 km/h.

à        Persoanele dreptace traiesc, in medie, cu noua ani mai mult decat cei stangaci.

à        Peste 70% din bolile existente in lume se transmit prin secretiile din nasul si gatul omului.  Piciorul are 26 de oase.

à        Piciorul unui barbat mediu , elimina aproximativ 250 g de transpiratie zilnic.

à        Piciorul unui om contine 250.000 glande sudoripare (transpiratie).

à        Pielea cantareste in medie cam de 2 ori cat creierul aceleiasi persoane.

à        Plamanul drept primeste mai mult aer decat cel stang.

à        Precum amprentele si fulgii de zapada, buzele nu lasa urme identice.

à        Puse cap la cap venele, arterele si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului  de aproape patru ori.

à        Sarutul vindeca. Cercetarile au aratat ca sarutul imbunatateste aspectul pielii, ajuta circulatia, previne cariile si alina durerile de cap.

à        Secretam circa un litru de saliva pe zi si inghitim in mediu de doua ori pe minut.

à        Stomacul trebuie sa-si refaca membrana mucoasa de protectie la fiecare 3 zile pentru a evita     autodigerarea cauzata de proprii acizi.Sunt necesare aproximativ 200.000 de incruntari pentru aparitia unui rid permanent deasupra sprancenelor.

à        Toti bebelusii se nasc cu ochii albastri. Dupa cateva ore de la nastere, culoarea se poate   schimba. Majoritatea oamenilor ajung pana la urma sa aiba ochi de alta culoare.

à        Un barbat obisnuit mananca in jur de 50 de tone de alimente de-a lungul vietii pentru a   mentine o greutate de 80 de kg.

à        Un creier uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi decat toate telefoanele din lume.

à        Un fir de par poate suporta o greutate de 3Kg (6 lb).

à        Un om face intr-un an aproximativ 2,5 milioane de pasi.

à        Un om normal, va elimina aproximativ 41.640 litri de urina.

à        Un simplu sarut pune in miscare doi muschi, un sarut pasional solicita toti cei 34 de muschi ai fetei.

à        Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.

à        Unghia de la degetul mare creste cel mai incet iar cea de la degetul mijlociu cel mai repede

à        Urechile pot distinge peste 300 000 de tonalitati.

à        Zilnic, avem in jur de 70 000 de ganduri.

à        70% din caldura corpului se pierde prin cutia craniana.

à        70% din corpul omenesc este format din apa. La nastere, 80% din greutatea totata a unui nou  nascut reprezinta 80% apa.