web analytics
Acasă > Sanatatea ta > Stiti sa respirati corect? (1)

Stiti sa respirati corect? (1)

Unul din capitolele majore ale metodei yoga, este respiratia corecta, care a fost inclusa in ,,Pranayama” sau stiinta energetizarii organismului prin diferite cai naturale. Metoda s-a raspindit in India dupa metoda ,,gura la ureche” si a dat loc la multe confuzii in rindul practicienilor europeni. Pe parcursul vietii, calitatile respiratorii cu care ne nastem, sunt uitate, mai mult de femei si mai putin de barbati. Raminerea in urma a musculaturii respiratorii la pubertate fata de restul musculaturii, chiar in cazurile cu o educatie fizica corespunzatoare, este un lucru evident. Pericolul este marit in conditiile in care numarul orelor de educatie fizica in programa scolara a scazut dramatic, la una pe saptamina, iar de multe ori in cadrul acestei ore se joaca doar fotbal, ca e mai comod pentru profesorul de sport.
E bine sa intelegem ca aceasta pierdere a calitatii respiratorii, innascute, provine din socurile permanente fizice sau psihice pe care le suporta in primul rind respiratia indeosebi in procesul muncii cu osebire in domeniul cuvintului gindit, scris vorbit sau muzicalizat in diverse forme. In acest fel respiratia sufera anumite modificari ale ritmului, cu modificari importante ale muschilor respiratori, principali sau auxiliari, interni sau externi. Acestia duc la modificari ale repartizarii pe sistemul nervos central al nivelului de oxigen, bioxid de carbon sau azot, care e cel mai mare consumator de oxigen, sau in ultima instanta a glandelor endocrine, in speta a tiroidei, stimulata prin miscarile toracice.
Munca pe scaun constituie una din cauzele deformarii respiratiei, fiind strins legata de pozitia vicioasa a coloanei vertebrale si de circulatia deficitara in membrelor inferioare datorata pozitiei sezind cu picioarele apropiate, sub scaun.
Cea dintai masura este corectarea pozitiei coloanei vertebrale, asezarea pe scaun trebuie sa se faca fara incordari ale toracelui, care obosesc si scurteaza durata pozitiei corecte. Partea abdomenului de sub ombilic, trebuie permanent usor retractata cu efect de dilatare a toracelui, dar necontractat. Asezarea pe scaun se va face cu regiunea subfesiera, pe partea dintre anus si organul genital, cu fesierii usor incordati, ceea ce nu oboseste. Daca va veţi aseza pe anus, acesta se va lenevi datorita presarii vaselor sanguine si va favoriza atit indoirea coloanei in aceasta zona, spondiloza, discopatia lombara, constipatia. Nu stati cu picioarele apropiate caci a fost in detrimentul intregului organism. Umerii vor fi trasi usor in spate, iar cind scrieti sa nu-i ridicati si nici nu incordati coatele. Daca lucrati cu o tastatura, e bine daca aceasta este pozitionata in prelungirea antebratelor (antebratul facind cu bratul un unghi de noua zeci de grade), iar incheieturile mainii se poata sprijini pe suportul tastaturii. Este necesar ca din cind in cind sa va relaxati mainile pe genunchi si sa observati senzatia inviorarii circulatiei, se produce o dilatare fina a palmelor si degetelor simtind dupa oarecare antrenament pulsatia singelui in degete si in palme.
Dupa citeva zile de autocontrol al pozitiei corecte pe scaun, actul respirator este rezolvat intr-o foarte mare proportie, se va incepe si controlul respiratiei, a observarii si autodirijarii inspiratiei, expiratiei, rarirea ritmului respirator si a pauzei respiratorii, faze care sunt diferite in exercitiul de oxigenare profunda sau in respiratia cotidiana, frecventa, controlata si ea periodic.
Categories: Sanatatea ta Tags: ,
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.