web analytics
Acasă > Instalatii electrice > Siguranta automata diferentiala-principiu de functionare

Siguranta automata diferentiala-principiu de functionare

Tablou electric de apartamentSiguranta automata cu protectia diferentiala este un dispozitiv sau un ansamblu de dispozitive care compara doi curenti dintr-un circuit electric: cel care pleaca de la sursa si cel care se intoarce la sursa de alimentare. Acesti doi curenti intr-un mod normal de functionare trebuie sa fie egali in limita unor tolerante general acceptate. In momentul când curentul care se intoarce la sursa nu mai este comparabil egal cu cel care pleaca, Camp magnetic in spiraexista posibilitatea ca datorita unui defect de izolatie al conductoarelor circuitului ca un curent de defect sa se inchida pe alt traseu prin carcase puse la pamintare sau prin atingerea corpului uman pus in legatura cu pămintul sau sistemul de punere la pamint, pamintarea.
In figura din dreapta, este o reprezentare a liniilor de cimp magnetic intr-o bucla pe care o face un conductor parcurs de curentul I: in interiorul buclei liniile de cimp sunt uniforne si la fel se intimpla si in interiorul unei bobine mai lungi, care e formata in esenta de mai multe bucle simple. La iesirea din bobina, tendinta liniilor de cimp este de a se desparti pentru a se intoarce in celalalt pol pentru ca circuitul magnetic sa fie inchis. Acest circuit magnetic poate sau nu poate avea pierderi daca este condus prin materiale magnetice sau prin materiale nemagnetice care maresc pierderile.
In figura de mai jos, avem reprezentata o constructie de principiu in care sunt montate trei bobine pe un tor de ferita. Ferita are proprietati magnetice mult mai bune decit majoritatea materialelor magnetice: in ea pierderile in fier sunt mici. Presupunind egalitatea celor doi curenti prin cele doua bobine una notata cu 1 montata pe faza la plecarea din sursa, iar cealalta notata cu 2 montata pe nul la intoarcerea curentului la sursa, folosind regula mainii drepte, vedem ca cele doua bobine 1 si 2 vor genera un fluxuri magnetice egale si de semn contrar, care se anuleaza. Astfel in spirele bobinei 3 nu va fi niciun curent datorat inductiei. La aparitia curentului de defect, diferenta fluxurilor va fi diferita de zero, va produce o inductie si in spirele bobinei trei va apare un curent. Curentul de defect pentru a declansa diferentiala  va trebui sa parcurga bobina 4 a electromagnetului din dreapta sau sa fie prelucrat printr-un montaj electronic si apoi sa fie aplicat bobinei 4. Liniile de forta ale magnetul permanent MP care ies din polul nord, parcurg bobina 4, fac sa fie atrasa armatura mobila AM si se inchid in polul Tablou electric aptsud. Cu ajutorul resortului R, reglam forta cu care este atrasa armatura mobila A, in speţă valoarea curentului de defect. La aparitia unui curent in bobina electromagnetului, aceasta va produce un cimp magnetic care se va scadea din valoarea cimpului magnetului permanent si cind valoare cimpului magnetic a bobinei va fi suficient de mare atunci resortul R va actiona armatura mobila A. Aceasta armatura este in legatura cu un sistem mecanic care actioneaza asupra contactelor sigurantei automate.
Înlocuirea unei sigurante automate diferentiale se face la fel cu inlocuirea unei sigurante automate monopolara (1P) sau dublă (1P+N). O siguranta bipolara (2P) are aceeasi lăţime ca şi siguranta diferentială. Montarea unei sigurante noi bipolare sau diferentiale este aratată in principiu in desenul alaturat unde este prezentata schema unui tablou electric de apartament. Acesta contine o siguranta diferentiala  din care sunt alimentate toate circuitele tabloului. Am exemplificat aici cu un tablou cu un circuit pentru lumina, doua circuite de prize, un alt circuit de prize de forţă din care se vor alimenta consumatorii mari din bucatarie. Şi am mai adăugat inca un circuit de prize care sa deserveasca baia, unde poate fi montata o cada cu vibromasaj sau masina de spalat. Tot la fel de bine inaintea tuturor acestor circuite se putea monta un descarcator care sa protejeze circuitele de supratensiuni cauzate de traznet..
.

.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.