web analytics
Acasă > DIY, Sfaturi practice > Sfaturi practice 5: dizolvarea sodei caustice, 6:cum se stiinge funinginea,7: desfundarea sifonului de bucatrie

Sfaturi practice 5: dizolvarea sodei caustice, 6:cum se stiinge funinginea,7: desfundarea sifonului de bucatrie

5. Cum se dizolvă soda caustica? Soda caustica este foarte higroscopica si se dizolva cu degajare mare de caldura. Purtati ochelari de protectie, si puneţi soda in apa. Daca veti face invers este posibil, datorita temperaturii ridicate a reactiei de dizolvare, apa din contactul cu soda sa ajunga la temperatura de fierbere si sa improaste stropi de soda caustica. Daca soda ajunge in ochi, aceasta fiind foarte higroscopica, produce rani adinci deoarece scoate apa din tesut. Neutralizarea ei ca substanta alcalina se face cu un acid, iar cel mai la indemina acid dintr-o gospodarie este otetul. Deci in caz de accident spalati locul cu otet indoit cu apă, iar mai apoi cu jet de apa rece si curata şi prezentaţi-vă la spitalul de ugenţă pentru a va vedea medicul specialist.

6. Cum se stinge funinginea aprinsa dintrun cos de fum? Funinginea este carbon care se depune pe peretii hornului si in condiţiile cind temperatura creste corespunzător, ia foc. Stingerea nu se face cu apă implî, deoarece la caldură apă se descompune in hidrogen si oxigen si oxigenul intreţine si dezvoltă arderea, la fel ca atunci cindcarbunii umeziţi cu apă, in loc sa se stinga -se aprind mai repede. Pentru stingerea funinginii arzânde, părinţii mei foloseau apă amestecată cu oţet.

7. Cum se desfundă sifonul din bucatarie fara a-l demonta? Pentru desfundarea sifonului de bucatarie se foloseste in primul rând o soluţie de soda caustica de 35-40% dizolvată cu atenţie ca la punctul 5 , de mai sus. Un conductor de aluminiu dezizolat de izolatia de PVC, se taie in bucaţi mici are sa poata sa treaca prin gaurile ventilului de la chiuvetă si sa poatî sa ajunga jos in sifon in zona unde de obicei se depun GRASIMILE din evacuarea apelor menajere. Apoi se toarna cu grija in sifon solutia de soda caustica pregatita asa cum am aratat. Din reactia celor doua componente in sifon se degajă căldura (impreună cu gaze toxice) care si grasimile impreuna cu o parte din soda sunt saponificate, devenind solubile in apă. Se clăeşte abundent cu apă calda după ce nu se mai ridica spuma si gaze din sifon. Operatiunea  se desfasoara in incinta bucatăriei bine ventilate. Soda caustica ataca cromul de pe ventil si conductele de fontă.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.