web analytics
Acasă > Instalatii sanitare, Sfaturi practice > Cum se repara un robinet de serviciu

Cum se repara un robinet de serviciu

Avand in vedere functia robinetelor de serviciu, numarul de actionari este foarte mare, ceea ce produce in special uzura garniturii 7 a ventilului robinetului 6. In afara de aceasta, dintre defectele care apar mai frecvent se pot mentiona : deteriorarea garniturii  8 a obertailului 5, a etansarii cu cânepă a filetului 11 a corpului robinetului in conducta de alimentare, precum si uzura filetului tijei 3.
Robinetul de serviciu_Defectiunile elementelor componente ale robinetului se constata prin aparitia picaturilor de apa chiar cand acesta este in pozsitia inchis. Strangerea mai puternica a robinetului nu contribuie la remedierea defectiunii ci, din contra, poate produce noi defecte. Pentru repararea robinetului defect este necesara in primul rand oprirea apei, cu ajutorul robinetului de trecere montat pe conducta de alimentare inaintea ramificatiei pentru obiectul sanitar respectiv. In mod curent, robinetele de trecere sunt instalate sub obiectul sanitar, sau in locuri mai putin vizibile, in jurul acestuia. Apoi se demonteaza obertailul cu o cheie potrivita sau un cleste mops, tinand fix cu o mana corpul robinetului. Trebuie avut grija ca zimţii mopsului sau ai clestelui de teavasa nu lase urme pe suprafata nichelata sau emailata a robinetului de serviciu. In acesst scop se poate pune intre mops si obertail o bucata de cauciuc sau de piele. Dacă este uzata garnitura de cauciuc a ventilului, aceasta se inlocuieste cu una noua, achizitionata din magazinele de specialitate. La nevoie se poate confectiona o garnitura dintr-o bucata de cauciuc de 4-5 mm grosime, care se taie la marimea necesara cu un cutit ascutit ( umezit cu apa) sau cu un foarfece, sau o datita cu taisul curbat.

Deseori, defectiunile robinetelor produc vibratii ale instalatii de alimentare cu apa, care sunt neplacute prin zgomotul ce ia nastere, dar si periculoase pentru intreaga instalatie. Vibratiile supun conductele unor puternice solicitari mecanice, care pot produce spargerea conductelor si deteriorarea etansarilor. Cand se inchide un robinet, inchiderea se face lent, dar cand apar vibratiile inchiderea caii prin care circula apa se face brusc. Aceasta  este cunoscuta in literatura de specialitate ca lovitura de berbec. Cauza de producere a vibratiilor trebuie cautata la robinetul la a carui actionare incep sa apara vibratiile, sau la robinetul de trecere de pe conducta de legatura a obiectului sanitar respectiv.

Pentru inlaturarea vibratiilor, se va deschide mai intai la maximum robinetul de trecere; daca vibratiile nu inceteaza, se va proceda la inchiderea lui partiala. In cazul cand la una din aceste manevre vibratia dispare, inseamna ca garnitura robinetului de trecere trebuie neaparat inlocuita. In cazul cand vibratia nu dispare prin actionarea robinetului de trecere, concluzia este ca trebuie schimbata garnitura robinetului la a carui manevrare apar vibratiile.
Sunt si cazuri cand vibratiile nu sunt ptoduse de garniturile robinetelor, ci de aparitia unor pungi de aer pe conducte, ca urmare a unor defectiuni de montaj. In aceste situatii este necesara interventia unor specialisti, pentru inlocuirea portiunilor de conducta unde se produc pungile de aer.

Dupa ce se monteaza garnitura noua, se actioneaza steaua de manevra a robinetului pana cand tija capata pozitia pe care o are atunci cand robinetul este deschis, apoi se monteaza garnitura 8  sau se infasoara partea filetata a obertailului cu fuior de canepa uns cu ulei de in fiert sau pasta verde si se monteaza in corpul robinetului, prin strangere cu cheia, sau cleştele de teava, sau mopsul.

Daca s-a uzat garnitura 4 a tijei filetate, se incearca mai intai remedierea defectiunii prin strangerea piulitei 2, care va presa garnitura asigurand etansarea. In cazul ca prin obertailul 5, dupa cum s-a aratat anterior, se scoate tija filetate 3 si piulita de strangere 2, se inlocuieste garnitura sau etansarea din fuior de canepa si se monteaza totul la loc.

Daca este uzata etansarea filetului 11 care asigura etansarea corpului robinetului de conducta de alimentare, este necesara ( bineinteles dupa oprirea alimentarii cu apa ) desurubarea corpului robinetului curatarea filetului de resturile etansarii anterioare. Apoi se pune o noua canepa sau banda de teflon si ce monteaza robinetul.
Tija filetata 3 se deterioreaza fie prin uzura materialului din care este confectionata fie ca urmare a strangerii prea puternice la inchiderea robinetului, care merge in gol si deci nu etanseaza, desi garnitura nu este uzata. Repararea tijei filetate 3 consta in inlocuirea acesteia cu una noua sau chiar a intregului obertail, instalatorul amator neavand, in general, alta posibilitate. Confectionarea unei astfel de tije este mai complicata deoarece necesita un strung si un strungar care sa stie sa execute filet  witford pe stinga.

La unele tipuri de robinete, in special la cele de la baterii, obertailul se poate demonta numai dupa ce se demonteaza staua de manevra 1. In acest scop, se desurubeaza cu un cleste piulita de la partea superioara a rozetei, pe care este aplicata de obicei si pastila de culoare rosie ( pentru apa calda) sau albastra( pentru apa rece). Apoi se desurubeaza cu o surubelnita surubul din interiorul rozetei si se scoate rozeta prin ciocanire usoara, avand astfel acces pentru demontarea obertailului, sau mai bine spus a capului armatura.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.