Acasă > Instalatii electrice > Repararea intrerupatoarelor si prizelor

Repararea intrerupatoarelor si prizelor

Intrerupatoarele montate in locuinta sunt de diferite forme si tipuri . in general , ele se fixeaza in locasuri anume prevazute in perete , care cuprind o cutie metalica de forma rotunda , captusita cu carton impregnat.

In cazul in care se constata ca un intrerupator s-a blocat , s-a spart sau nu mai produce contact , este necesara demontarea lui , ceea ce impune urmatoarele operatii:

– se intrerupe curentul de la tabloul de sigurante , demontand complet sigurantele corespunzatoare circuitului electric din incaperea unde se gaseste intrerupatorul defect;

– se desfac cu o surubelnita suruburile care fixeaza capacul intrerupatorului si se scoate capacul;

– se demonteaza , tot cu ajutorul surubelnitei , cele doua suruburi care imping lateral gherutele intrerupatorului , tinandu-l imobilizat in cutia din perete; in acest fel , gherutele slabesc presiunea pe peretii cutiei si dispozitivului intrerupatorului se poate scoate in afara;

– se verifica daca capetele conductoarelor de alimentare sunt introduse corect in contactele intrerupatorului si daca sunt fixate cu ajutorul suruburilor si , in caz contrar , se remediaza defectiunea;

– se verifica daca functioneaza mecanismul de inchidere – deschidere a contactelor intrerupatorului si se incearca remedierea defectiunii ; de obicei , aceasta remediere este dificil de realizat si , de aceea , daca mecanismul este defect , cea mai buna solutie este inlocuirea lui cu unul nou;

– se fixeaza capetele firelor de alimentare in contactele noului intrerupator , se introduce intregul dispozitiv in cutia din perete si se strang suruburile de actionare a gherutelor care imobilizeaza dispozitivul in cutie;

– se monteaza la loc sigurantele de la tablou , se face proba de functionare a intrerupatorului si se fixeaza capacul acestuia cu ajutorul suruburilor.

In ceea ce priveste prizele din locuinta , se poate constata ca acestea sunt de doua tipuri : ingropate in perete sau aparente.

In cazul defectarii unei prize ingropate , pentru repararea acesteia se procedeaza in felul urmator : se desfac mai intai de la tablou sigurantele corespunzatoare prizei respective , apoi se desfac suruburile care fixeaza capacul de protectie de corpul prizei ; se verifica daca capetele firelor de alimentare cu curent electric sunt bine prinse sub suruburile bornelor prizei si , in caz ca se constata iesirea vreunui capat sau slabirea suruburilor de fixare , se remediaza defectul .

Se verifica apoi daca bornele (clamele) prizei nu sunt oxidate sau arse , ori daca nu s-au largit prea mult si nu mai asigura astfel un bun contact cu piciorusele stecherului care se introduc in priza ; se freaca bornele cu hartie ori panza abrazivapana apare luciul metalic si se regleaza la distanta corespunzatoare clamele bornelor. Daca bornele sunt prea oxidate si curatirea lor nua sigura un bun contact este necesara inlocuirea prizei cu una noua. Dupa remedierea defectiunilor constatate , se pun la loc sigurantele , se face proba cu o lampa de control sau cu o veioza , apoi se fixeaza capacul prizei cu suruburi.

Daca este necesara inlocuirea prizei , dupa scoaterea sigurantelor se slabesc suruburile care actioneaza gherutele de fixare si se scoate priza in afara ; apoi se desfac suruburile care prind capetele firelor de alimentare. se curata cu un cutit sau cu hartie abraziva capetele firelor , se introduc sub bornele noii prize si se strang suruburile acestora ; se introduce priza in locasul din perete , se strang suruburile gherutelor de fixare si se monteaza capacul de protectie.

Prizele aparente se monteaza , de obicei , pe peretii care , prin natura lor , nu permit executarea locasului necesar pentru ingroparea lor. Pentru repararea sau inlocuirea prizelor aparente , dupa demontarea sigurantelor de pe tablou , trebuie scos capacul de protectie , care are forma unei carcase cilindrice ce imbraca in fata si lateral corpul prizei.

In acest scop se desface surubul ( sau suruburile) care fixeaza capacul. Defectiunile prizei aparente se remediaza similar ca la prizele ingropate. Pentru inlocuirea prizei , trebuie demontate cu o surubelnita suruburile care fixeaza corpul prizei de perete. Apoi se curata cu un cutit sau cu hartie abraziva capetele firelor de alimentare si se prind sub bornele noii prize , prin strangerea suruburilor respective . Dupa aceea , se fixeaza priza priza de perete cu suruburi pentru lemn ( holtsuruburi) si se monteaza capacul de protectie.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.