Acasă > Constructii > Repararea imprejmuirilor din zidarie si beton

Repararea imprejmuirilor din zidarie si beton

La imprejmuirile de zidarie se deterioreaza , de obicei , tencuielile , care se repara prin aceleasi procedee ca tencuielile interioare prezentate anterior. Pentru sporirea productivitatii lucrului la aplicarea tencuielii pe zidarie , se pot folosi doua sipci , deasupra carora se va deplasa o scandura care va nivela mortarul. Aspectul tencuielii in acest caz va fi uniform si suprafata neteda. Sipcile se vor deplasa apoi inpozitia alaturata. Ultima operatie va fi astuparea cu mortar a rosturilot ramase in locurile in care au fost amplasate sipcile ; operatia se face cu spaclul , indesand mortarul in interstitii.

Daca exista degradari ale zidariei , se vor inlatura caramizile in zona respectiva , prin spargerea cu dalta si ciocanul , apoi se va curati locul si se vor monta caramizile noi procedand dupa cum s-a aratat mai inainte.

Este de mentionat ca se poate preveni deteriorarea prea rapida a imprejmuirilor din zidarie sau beton, prin executarea unui coronament , care va proteja zidul de apa de ploaie si va oferi, de asemenea, un aspect estetic placut.

Trebuie sa se asigure o legatura intima a materialelor , adica a zidului si a coronamentului. De aceea, partea superioara a zidului se va curati de murdarie , apoi se va umezi cu apa sau se va denivela prin ciocanituri cu dalta , si numai dupa aceea se va turna betonul coronamentului. Pentru a se asigura profilul dorit, se va construi din sipci cu cofraj , fixat pe perete prin carlige cu surub , ori se va construi din lemn un model cu scobitura avand profilul coronamentului care se va deplasa cu un cofraj glisant pe masura ce netonul se intareste . Betonul necesar se prepara din pietris fin in proportie de 250-300 kg la 1 m cub de ciment.
Daca se folosesc olane sau tigle acestea se vor muia mai intai in apa , apoi se vor aseza deasupra betonului, cat acesta nu este inca intarit.

In cazul executarii sau repararii unei imprejmuiri din beton este necesar sa se execute in prealabil un cofraj , adica o cutie al carei interior sa aiba exact forma si dimensiunile constructiei dorite sau a unei parti din aceasta. In acest scop se fac masuratori ale locului de amplasare si, eventual o schita a constructiei , dupa care se stabilesc portiunile ce trebuie realizate succesiv si se executa cofrajele necesare . Cofrajul are peretii din scandura sau placaj , intariti la exterior cu sipci de lemn batute in cuie.

Dupa executarea cofrajului se prepara betonul necesar tinand seama insa ca dupa circa 45-50 min acesta se usuca si deci nu trebuie preparata decat cantitatea de beton care se toarna imediat . Betonul se prepara pe o platforma de lemn ori pavaj , folosind nisip, pietris, ciment si apa. Mai intai se amesteca nisipul cu cimentul si se omogenizeaza foarte bine compozitia cu lopata , apoi se adauga pietrisul uscat si se amesteca din nou cu lopata. Dupa ce compozitia este bine omogenizata , se imprastie putin amestecul pe platforma sau pavaj , se toarna apa cu o stropitoare si se amesteca din nou. Betonul preparat se ia cu lopata si se toarna in interiorul cofrajului; pentru a patrunde in toate colturile , betonul se indeasa din cand in cand cu lopata. Dupa ce betonul s-a intarit , se desfac ,pe rand , partile componente ale cofrajului.

Mult mai des decat peretele imprejmuirii se deterioreaza stalpii de sustinere ai portilor , care sunt supusi la eforturi repetate. Repararea unui stalp crapat este neeficienta, de aceea este preferabil sa fie demolat si construit din nou. Stalpii se pot construi din caramiz ori beton( preferabil armat) .

Sectiunea stalpilor din caramida se va alege in functie de greutatea portilor pe care le sustin. Se pot construi stalpi din 3 caramizi in sectiune sau din 8 caramizi in sectiune. La stalpii din beton , se va construi mai intai un cofraj din scanduri , apoi se va introduce , dupa caz, o armatura din bare de metal prinse intre ele cu sarma , dupa care se va turna betonul. Cofrajul se scoate numai dupa intarirea betonului.

La imprejmuirile din placi prefabricate, micile deteriorari se pot repara cu mortar de ciment. Se uda bine locul, apoi mortarul se aplica cu spaclul , urmand sa se obtina un profil similar celui anterior. Daca placile sunt grav deteriorate, va fi necesara inlocuirea lor. Problema cea mai grava este gasirea unor placi de dimensiuni si aspect similar celor care trebuie inlocuite. Se sparge cu dalta si ciocanul in zona rosturilor dintre placi umplute cu mortar , se scot placile defecte , apoi se umezeste locul si se fixeaza cu mortar noile placi. Se atrage atentia ca operatia de inlocuire necesita multa munca si atentie pentru a desprinde placile deteriorate fara a le lovi si crapa pe cele din jur.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.