Acasă > Constructii > Montarea placilor de faianta sau gresie

Montarea placilor de faianta sau gresie

In incaperile in care se produce in mod obisnuit abur , care umezeste si deterioreaza zugraveala sau pardoseala, peretii sunt acoperiti partial sau integral cu placi ceramice de diferite culori.

Pentru fixarea placilor de faianta sau alt material ceramic , se pregateste mai intai locul de montare , curatind zugraveala si stratul superficial de mortar , cu ajutorul unui spaclu si al unei perii de sarma. Daca placile de faianta se aplica in locul altora mai vechi , deteriorate sau desprinse , se inlatura sparturile si vechiul mortar de fixare , prin ciocanire usoara cu un ciocan si frecare cu spaclul si peria de sarma , dupa care se netezeste bine suprafata prin chituire si slefuire cu hartie sau panza abraziva. Suprafata pe care se monteaza placile de faianta trebuie sa fie neteda , curata si uscata. Suprafetele care au fost mai intai vopsite si vopseaua este in buna stare constituie o baza corespunzatoare pentru aplicarea de placi de faianta . Daca vopseaua prezinta deteriorari , este preferabil sa fie razuita complet. peretii de beton nu ofera un bun suport pentru aplicarea faiantei , afara de cazul cand sunt foarte netezi; de aceea , este preferabil sa fie mai intai tencuiti .

Inainte de a se incepe montarea placilor de faianta , cu ajutorul unei sipci drepte de lemn , pe care sunt insemnate creionul distantele reprezentand latimea unei placi , se marcheaza la baza peretului locul de amplasare al randurilor verticale succesive . Apoi operatia se repeta la unul din colturile incaperii , pentru a se delimita randurile de placi orizontale. Placile de faianta se fixeaza pe perete prin lipire , folosind o adeziv special . Se intinde stratul uniform , pe spatele fiecarei placi , acoperindu-se in intregime intreaga suprafata , se asteapta circa 15 min (timp de lipire optim) , apoi se aplica pe perete , incepand de la un colt. Dupa ce se asaza prima placa la un colt al incaperii , se continua montarea placilor pe orizontala , pana la capatul randului , dupa care se asaza randurile de placi orizontale superioare.

In dreptul deschiderilor ferestrelor sau al iesiturilor peretelui , al prizelor , intrerupatoarelor , etc , placile trebuie taiate la dimensiunile corespunzatoare . Taierea in linie dreapta se executa astfel : se traseaza cu creionul linia de separare si se cresteaza apoi cu varful pilei ; se asaza un betiror de lemn sub placa in dreptul crestaturii si se preseaza usor marginile placii pana se rupe. (in cazul in care nu aveti la dispozitie o masina de taiat gresie si faianta. ) Pentru taierea in forma de L , se traseaza partea care trebuie decupata si se cresteaza cu varful pilei ; se rup , succesiv , bucatele din placa folosind un cleste , apoi marginile taieturii se tocesc cu o pila sau cu o piatra de carborund. Gaurile in placi se executa astfel : se traseaza conturul gaurii cu un compas sau cu o moneda ; se lipeste pe placa o bucatica de hartie adeziva si se insemna centru gaurii; se asaza sub placa o scandura , apoi se incepe gaurirea cu un burghiu fixat in mandrina unei nmasini de gaurit , cu avans si apasare foarte mici , pentru a nu sparge placa. Largirea gaurii se face , dupa caz , prin pilire sau rupere cu falcile clestelui si pilire.

Pentru fixarea placilor , se foloseste , adeziv special de lipire a placilor ceramice sau puteti sa confectionati singuri chiar dvs compozitia unui mortar preparat din ciment si nisip cernut marunt , in proportie de o parte ciment si patru parti nisip , care se amesteca cu apa pana se obtine o pasta deasa , bine omogenizata . Pentru ca placile de faianta sa adere bine la zid , acestea se umezesc tinandu-le intr-un vas cu apa cca 20 de min. Se aplica mortarul pe fata nesmaltuita a faiantei , se potriveste placa la locul ei si se apasa usor. Pentru ca placile sa fie la acelasi nivel , se aplica lovituri usoare cu coada ciocanului sau prin intermediul unei sipci , pana se egalizeaza suprafata . Aceasta operatie trebuie executata cu foarte multa atentie deoarece placile sunt fragile si la lovituri mai puternice pot crapa.

Placile de faianta se monteaza in randuri succesive ( 4-5 randuri ) , de obicei , in portiunile care vin in contact cu umezeala. Alte ori , dupa dorinta , se acopera intreaga suprafata a peretilor cu faianta.

Alte obiecte din faianta ( suporturi pentru prosoape , suporturi pentru sapun , suporturi pentru hartie igienica etc. ) se pot fixa pe pereti in acelasi fel. In cazul obiectelor care vor sustine greutati mai amri acestea se fixeaza si in dibluri , care se monteaza in perete inaintea aplicarii placilor de faianta.

Rosturile dintre placi se unmplu cu o pasta de rosturi care se gaseste in comert , dupa care se niveleaza cu o sipca de lemn cu varful rotunjit.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.