web analytics
Acasă > Sfaturi practice > Lucrari de vopsitorie

Lucrari de vopsitorie

Prin lucrari de vopsitorie se inteleg lucrarile de acoperire a suprafetelor cu o pelicula de vopsea , lac sau email. Suprafetele care se acopera cu vopsea pot fi : tencuiala peretilor , tamplaria usilor si ferestrelor , radiatoarele si conductele , balustradele , grilele si parapetele metalice, tavanele de lemn, dusumelele etc. Din cele aratate rezulta , deci , ca suprafetele pe care se aplica lucrari de vopsitorie pot fi suprafete din tencuiala, din lemn si din metal, pentru fiecare din aceste categorii fiind necesare unele lucrari specifice.

Vopsitoriile pe lemn se aplica in special pe tamplaria usilor si ferestrelor , cand acestea sunt confectionate din lemn de esenta slaba ( brad, molid etc.) ; tamplaria din lemn de esenta tare nu se vopseste , ci se lacuieste sau se lustruieste.
Tamplaria usilor si ferestrelor se vopseste atat in interior cat si in exterior ; in interior cu vopsea de culoare deschisa , iar in exterior cu vopsea de culoare mai inchisa , care rezista la praf si murdarie.

Vopsirea tamplariei care are o vopsea veche in buna stare se face numai prin aplicarea cu pensula a 1-2 straturi noi de vopsea. Daca vopseaua este cojita , crapata, umflata etc., se curata bine prin razuire cu spaclul ori prin ardere cu lampa de benzina. In cazul folosirii lampii cu benzina, aceasta se aprinde, apoi se tine in mana stanga si se plimba pe deasupra suprafetei vopsite ca sa se inmoaie vopseaua ; nu trebuie tinuta flacara prea mult intr-un loc ca sa nu arda lemnul; vopseaua inmuiata se razuieste cu spaclul tinut in mana drespta.

Dupa curatarea vopselei vechi , se slefuieste bine suprafatele cu hartie sau panza abraziva , iar praful rezultat se curata cu o perie . Apoi se scot cuiele ori se adanceste floarea capetelor cuielor prin lovituri cu ciocnul si se incepe chiturirea crapaturilor , fisurilor , gaurilor , urmelor , marginilor tesite etc. Pentru chituire se foloseste pasta din chit cu ulei. Se slefuieste suprafata chituita, se aplica un strat de grund si , dupa uscarea acestuia , se aplica 1-2 straturi de vopsea.
Vopsitoriile pe metal sunt cele care se aplica pe radiatoare conducte , balustrade , grile, parapete ori pe tamplaria de metal a ferestrelor si usilor.

Pregatirea suprafetelor metalice consta in curatirea de rugina , grasimi si pete , prin frecare cu o perie de sarma de otel si cu hartie abraziva , dupa care se razuiesc cu spaclul straturile vechi de vopsea cojite si crapate. Apoi se sterg de praf cu o carpa uscata, se aplica un strat de grund ( miniu de fier sau de plumb , galben de zinc etc.) si 2-3 straturi de vopsea. In locurile greu accesibile ( in special la radiatoare) se foloseste o pensula cu coada incovoiala.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.