web analytics
Acasă > Sanatatea ta > Din nou: canicula

Din nou: canicula

              Schimbări climaterice
          Specialistii au estimat ca schimbarile climatice se vor manifesta in tara noastra prin cresterea frecventei zilelor tropicale, dar si prin descresterea numarului de zile de iarna. De asemenea, temperatura medie in timpul verii, precum si temperatura maxima medie vor creste semnificativ. Potrivit scenariilor climatice globale, vom asista la o incalzire in timpul iernii cu aproximativ doua grade Celsius si o incalzire in timpul verii mult mai accentuata, 3,5 grade in nordul Romaniei si 4,3 grade in sud. Totodata, cantitatile de precipitatii se vor diminua in timpul verii. Schimbarile climatice vor determina cresterea nivelului marii, care va pune in pericol zonele de coasta prin eroziune si inundatii, si intensificari ale frecventei aparitiei fenomenelor meteorologice extreme. 

           Recomandări pe timp de caniculă 

 ·    Evitati, pe cât posibil, expunerea prelungita la soare între orele 11 – 18. 
·    Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientala.
·    Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius.
·    Daca nu aveti aer conditionat în locuinta, la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic în spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe, spatii publice, magazine).
·    Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
·    Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa.
·    Beti zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. În perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
·    Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului împotriva caldurii.
·    Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
·    Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.
·    doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
·    Evitati activitatile în exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc).
·    Aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.
·    Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt în vârsta sau cu dizabilitati, interesåndu-va de starea lor de sanatate.

 Creşterea temperaturii în locuinte trebuie limitata

·        Inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/sau draperiile.

·        Tineti ferestrele închise pe toata perioada cât temperatura exterioara este superioara celei din locuinta. Deschideti ferestrele seara târziu, noaptea si dimineata devreme, provocând curenti de aer, pe perioada cât temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta.

·        Stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale. Închideti orice aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie.

 

Temperaturile ridicate agreseaza organismul
Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt înlocuite în mod adecvat pot apare crampele de caldura, insolatia, epuizarea si socul hipertermic.
Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpiram abundent în timpul unor activitati fizice solicitante.

Masuri masuri care trebuie luate:

·    incetarea activitatii fizice si repaus în locuri racoroase.

·    activitatile fizice intense se reiau dupa mai multe ore.

·    se recomanda consumarea de sucuri de fructe naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa

·    daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, este necesar consultul medical.

 Epuizarea datorata caniculei apare dupa câteva zile de canicula si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie.

Masuri care trebuie luate:

·    odihna în locuri racoroase;

·    se recomanda consumarea de sucuri de fructe naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa;

·    daca simptomele dureaza mai mult de o ora este necesar consultul medical. Insolatia este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare.

Epuizarea datorata caniculei se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii. Riscul de a face insolatie este mult mai ridicat la copii.

Masuri care trebuie luate:

·        evitati expunerea prelungita la soare, mai ales intre orele 11-18;

·        persoana este dusa la umbra si se efectueaza manevre de scadere a temperaturii (se face cât mai multa ventilatie, se uda corpul cu apa si i se dau sa bea lichide).

Socul hipertermic este o urgenta medicala. Apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescând repede, ajungând/depasind 40 grade Celsius.Simptome: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii.

Masuri care trebuie luate:

·se solicita serviciul de urgente medicale (Salvarea);

·in asteptare, persoana este dusa la umbra si este udata cu apa rece, asigurându-se o buna ventilatie.

·Daca este posibil, persoanei i se face un dus mai rece. Trebuie avut în vedere ca daca este prea rece persoana poate face pneumonie. 

·E de recomandat udarea cu apă cât mai rece a antebraţelor. Aici, fiind o densitate mai mare a vaselor sangvine (vene şi artere) se produce o răcire a sângelui care duce la racorirea treptată si mai uniforma a organismului, evitându-se şocul termic hipotermic prin coborârea bruscă a temperaturii exterioare a corpului.
Fara acordarea ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal. 

 

Categories: Sanatatea ta Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.