web analytics
Acasă > Instalatii electrice > Despre sigurante fuzibile (fusibile)

Despre sigurante fuzibile (fusibile)

,,Tranzistorul este un dispozitiv electronic cu ajutorul caruia este protejata siguranta fuzibila”, a fost prima fraza a profesorului de Dispozitive electronice din facultate. Am râs cu toţii, el-nu, dar a continuat serios despre importanta protectiei circuitelor electronice care in general costa mai mult decit o siguranta fuzibila. Este ceea ce va recomand si eu: acordati o atentie pe masura sigurantelor fuzibile: cu o investitie minima, se realizeaza economii mari.
Fuzibilitatea este o proprietate care arata despre un metal ca poate fi topit usor. Aceasta a fost si ideea cand la sigurantele fuzibile a fost folosit un metal care in momentul in care se depaseste valoarea admisa a curentului pentru care a fost calibrat, firul de metal se topeste, intrerupand circuitul electric.
Fuzibilul, patronul fuzibil sau siguranta fuzibila, sunt denumiri generice pentru portiunea din circuitul electric care au rolul de a proteja restul circuitului sau a instalaţiei prin intreruperea instantanee a alimentarii cu energie. In principiu, acest fuzibil are cea mai mica sectiune de circuit din toata instalatia electrica.
Fuzibilele au fost calibrate in fabrica pentru diferite valori ale curentului nominal pe care il pot intrerupe, au o anumita putere de rupere (de intrerupere a curentului fara a fi distruse), iar elementul indicator al fuziunii (al arderii) are o anumita culoare pentru fiecare valoare standardizata a curentului nominal (In) al sigurantei.
Elemnetul indicator al fuziunii este un mic capacel din metal (care are dimensiuni aproximative un diametru de 3-4 mm si o grosime de 0,4mm), de care este solidar cu firul fuzibil al sigurantei, care se vede prin capacul sigurantei si cind fuzibilul e ars, acesta cade. Sau daca nu cade, se indeparteaza de locasul sau aflat in capacul din fundul patronului fuzibil. Pentru sigurante mai mari acest fir de care e legat indicatorul fuziunii este separat, asa cum se vede in figura alaturata, la fuzibilul de 50 de amperi, unde sunt aratate niste capete de fusibile cu portelan, iar in fig de mai jos sunt aratate pozitionarea lor in capacelul din fundul fuzibilului.
Iata valorile pentru In al patroanelor si culorile standardizate: 2A-roz, 4A-brun, 6A-verde, 10A-rosu, 16A-gri, 20A-bleu, 25A-galben, 35A-negru, 30-50A – alb, 63A-aramiu, 80A-argintiu.
Ne oprim aici caci la tablourile aflate in apartament nu gasim decit patroane de pina la 25A care intra in capace de siguranta de 25A, tip D II care au filet Edison, E27. Restul de patroane din gama standardizata(care e mai mare decat cea enumerata aici), sunt intilnite pe alimentarea generala a mai multor apartamente ( in firide), au socluri de sigurante prevazute cu capac D III cu E33, sau D IV H cu G 1 ¼”. Valoarea curentului nominal la acest gen de patroane este ambutisata (imprimata prin deformarea alamei) pe capacul de alama din fundul patronului fuzibil, asa cum se vede in fotografia de mai sus.
Aşa cum am spus mai sus este important sa alegi pentru inlocuirea unui fuzibil valoarea nominala, calibrata a lui, mai ales a acelora (fusibile cu corp de sticla) care protejeaza aparataj electronic. Dar ce faceţi daca la o ora tirzie din noapte se intrupe lumina din cauza unui
scurtcircuit si ramineti pe intuneric, nu aveti patron fuzibil de rezerva si nimeni nu e sa va ajute?
Trebuie sa invatzati sa schimbatzi firul din interiorul unui patron fuzibil. Indepartarea capacelelor de alama de pe fuzibil se face cu grija, cu ajutorul unui patent cu care prindem intre zimti capacelele si le rotim stringindu-le numai cit e nevoie ca sa nu alunece zimtii clestelui patent pe capacel. Sau folosind o surubelnita, asta depinzind de indeminarea Dvs. Alaturat e aratat un patron fuzibil de 6 A. Varful patronului fuzibil de 6A este destul de subţire si daca nu sunenti atent la demontarea capacelului metalic acesta se poate rupe iar daca nu avetzi altul si daca in corpul sigurantei e montat inel de calibrare nu puteti pune un alt patron Sunt unele socluri in tabloul electric unde nu pot fi montate alte patroane datorita inelelor de calibrare care se afla montate in fundul soclului de siguranta si in care trebuie sa intre acest patron de 6A. Inelele de calibrare, au o forma cilindrica cu inaltimea de 12-14 mm, au in mijoc un locas in care e turnat in portelan un surub cu care sunt montate in fundul soclului de siguranta si sunt confectionate din portelan. In acest locas, peste surubul care face contactul cu partea de distributie din soclu, intra patronul fuzibil. Aceste inele de calibrare au diametre diferite pentru a nu putea introduce in soclu decat patroane cel mult egale cu patronul pentru care a fost proiectat circuitul respectiv. Alaturat sunt aratate doua tipuri de inele de calobrare: de 25A si de 20 A precum si cum arata surubul incastrat in portelan. Pot fi demontate, prin desurubare odata cu surubul in care sunt prinse, dar se face in absenta tensiunii in tablou, iar in acest caz e posibil ca patronul sa nu mai faca contact in fundul capacului. Se pune un adaos intre patron si capac in speţa o moneda de 10 bani, pentru a face un contact bun intre patron si capacul strins al sigurantei. Culorile cu care sunt marcate aceste inele sunt aceleasi ca si cele cu care sunt marcate si elemntele de indicare a fuziuni ale fuzibilelor de portelan.
Elemet fuzibil din Zn pt MPR-uriIn interiorul patronului fuzibil vom gasi un nisip de cuartz, care impiedica deformarea firului atunci cind acesta e incarcat aproape la valoarea nominala, mareste puterea de rupere a fuzibilului, stingand arcul electric. Prin golirea lui, pentru a putea baga noul fir, se micsoreaza puterea de rupere a fuzibilului. E bine daca puteti sa puneti la loc nisipul de cuart. Este posibil ca, după inlocuirea firului din interior la un nou si mai puternic scurt(circuit) conductorul de cupru , topit fiind de scurt sa fie imprastiat, pulverizat in interiorul gol al patronului fuzibil de portelan si sa formeze o pelicula metalica cu o anumita rezistenta, dar conducatoare. Daca intimplator, siguranta in speta este pe faza, la verificarea cu un creion de prezenta a tensiunii, acesta va arata ca este tensiune (luminind), deci siguranta ca fiind buna. Daca se va folosi un aparat de masura electronic, pus pe cele doua borne ale sigurantei, acesta va arata o tensiune mai mica decit cea a retelei pe care in mod normal ar trebui sa o avem. Asta datorita conturnarii tensunii (inchiderii circuitului) prin stratul metalic depus din interiorul fuzibilului de portelan, depunere care are o alta rezistenta ohmica decit cea a conductorului initial. E bine sa aveti la tabloul electric o bucata de conductor liţat, alcatuit din mai multe fire subtiri, al caror diametru e bine sa fie cunoscut. De exemplu, un fir, calibrat in fabrica pentru 10A, cu o anumita calitate a cuprului din el are un diametru de 0,175mm, masurati cu micrometrul. In tabelul DE AICI denumit Curentul de topire în aer pentru diferite sirme, valori orientative sunt artate citeva valori orientative ale curentului de topire (in aer) a unor fire din diferite materiale:argint, cupru, oţel si plumb.
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.