web analytics
Acasă > Teorie > Despre filete: cum se noteaza si cum se reprezinta (deseneaza) filetele

Despre filete: cum se noteaza si cum se reprezinta (deseneaza) filetele

Filetul_Filetul este o nervura elicoidală aflata pe o suprafata de rotatieFilet_clasific_ cilindrica sau conica. Nervura se mai numeste si gang. Daca rotatia se face spre dreapta vom obtine un filet pe dreapta, iar daca se face pe stinga atunci obtinem un filet pe stinga. Din punct de vedere geometric, filetul poate fi generat de o figura generatoare: patrat, triunghi, trapez, semicerc, care are o miscare elicoidala in jurul axei suprafetei de rotatie, care poate fi conica sau cilindrica.
Filet_clasific1_Portiunea din elice descrisa de un punct aflat pe generatoare intr-o rotatie completa a acesteia se numeste spira. Pasul elicei, Elementele filetului metric_deci al filetului, p este distanta dintre doua spire consecutive care sunt masurate pe aceeasi generatoare. Unghiul filetului alfa, este unghiul dintr e flancurile si este acelasi cu ungiul de inclinare al elicei filetului. Diametrul t= 0,8660 p t1=0,6495 p t2 = t1-a Mai jos aratam o reprezentare in sectiune a unei clasificari a filetelor dupa forma pe care o pot avea:triunghi, patrat, trapezfierestrau, rotund, edison.

Filet reprezentare1_In România este adoptat sistemul metric, SI, cel mai Filet reprezentare3_des este folosit filetul metric care este notat cu M urmat de o cifra: M 10. Asta inseamna ca daca masuram diametrul surubului tangent la spira vom masura diametrul in milimetri, iar unghiul flancului de filet (alfa) are valoarea de 60 grade. Pasul filetului poate fi normal sau fin. Se foloseste foarte mult la organele de asamblare: suruburi si piulite.

In industria electrotehnica, la sigurante cu patroane fuzibile si la becuri cu incandescenţă cel mai Filet reprezentare4_mult este folosit filetul Edison, dupa numele Filet reprezentare5_celebrului inventator al becului cu incandescenţă. Se noteaza cu E, urmat de un numar care reprezinta diametrul exprimat in milimetri. De exemplu, E 27 este filetul pe care il are un bec cu incandescenţă cu dulie normala, iar dulia mignon are filet E17.

Filetul Witworth este folosit mai mult in America si Anglia, unghiul flacului de filet este de 55 grade, se noteaza cu W urmat de un numar exprimat sub forma de fracţie: W 1 1/2″. Aceasta inseamna ca Filet fizic2_diametrul, masurat ca mai sus, este exprimat in ţoli. Pasul la acest filet se exprima prin numarul de ganguri pe o lungime de un ţol, care are 25,4mm. Adica: un ţol, 1″ = 25,4mm. Datorita unghiului mai inclinat, acesta nu se desface aşa uşor la trepidaţii.

In desenul de mai sus in a) este reprezentat un filet exterior iar in b) unul interior. In imaginea de AICI si cea de AICI sunt aratate douî reprezentari ale unor gauri filetate cu filet gaz.

Vedeti AICI despre tarodare sau taierea manuala a filetelor.

Abaca filete metric

Abaca filete metric

Abaca filete trapez si gaz

Abaca filete trapez si gaz

Abaca fixata pt o teava de un un tol

Abaca fixata pt o teava de un un tol

Filetul pentru tevi este denumit generic ,,gaz”, se noteaza cu G urmat de un numar exprimat sub forma de fracţie: G 1 1/4″. Aici numarul de dupa litera G semnifica diametrul interior al tevii exprimat in toli sau incie. Diametrul interior al tevii poate fi exprimat si in milimetri, pentru o mai buna intelegere: Dn 15 inseamna un diametru nominalal unei tevi de 1/2”, dar exteriorul tevii este diferit.

Principalele caracteristici pt tevile de otel STAS 7656-80

Deci diametrul tevii masurat peste filet este mai mare. Aratam in tabelul de mai jos, diametru masurat peste filet in concordanta cu diferite diametre nominale ale tevilor, iar si mai jos reprezentarea filetelor in desenultehnic. Aici, numarul de dupa litera G cu care se noteaza filetul gaz, semnifica diametrul interior al tevii. Mai sus este aratat un tabel cu principalele caracteristici ale tevilor in conformitate cu STAS 7656-80. Aic se vede ca dimensiunile pentru un ţol difera de cele cuprinse in Abaca model 1923 postata si mai sus. Mai jos aratam un tabel cu diametrele nominale ale tevilor exprimate in ţoli sau incii precum si echivalenţa lor in milimetri.

Filete pentru tevi (gaz) diametre si calcul

In desenul de mai jos, d1 este diametrul fundului de filet iar d este diametrul exterior al filetului care este masurat tangent la virf. La o rotaţie de 360 grade, este parcursa o spiră sau gang, iar şurubul sau piuliţa inainteaza in lungul axei cu o distanţa egală cu lungimea pasului p.In desenul de mai sus este reprezentata in sectiune o piulita si un surub, iar cu litere mici sunt notate cotele surubului iar cu litere mari sunt notate cotele piulitei. Cu literea t1 a fost notata înaltimea filetului. Relatiile de mai jos arata relatia dinte pas si inaltimea filetului:

t=0,8660 p;        t1=0,6495 p;           t2=t1-a.

Elementele filetului metric

Identificarea filetelor, a pasului si a felului filetului (metric sau witworth) se face cu ajutorul lerelor pentru filete. Acestea sunt asemanatoare cu niste piapteni şi sunt construite după pasul standardizat al filetelor si după unghiul pe care il fac cele doua flancuri ale gangului. Ele se aseaza peste un filet exterior si se urmareste din multitudinea sabloanelor lerelor, asezindu-l peste filetul exterior, care din ele se potriveste. Pe un filet exterior este mai usor de verificat. Sunt filete  withworth care se pot confunda foarte usor cu filete metric pentru ca sunt foarte apropiate ca marime la diametrul exterior si pasul asemanator. Pasul de 1mm este asemanator de exemplu cu pasul de 24G in withworth. Alaturat sunt aratate doua lere pentru filete: metric si withworth. Asfel in abaca de mai jos e arat un filet witworth de 3/8” care are diametru peste vârful filetului poate fi usor confundat cu unul de metric 10 (M10) Mai sus aceeasi abaca pe cealalta parte este fixata pentru un filet gaz tot de 3/8”, in acest fel se poate face inca o data diferenta dintre filetul gaz si filetul witworth despre care am vorbit mai inainte.

Abaca pt calcul filete gaz

Abaca pt calcul filete gaz

Abaca de calcul pt. filet witwort

Abaca de calcul pt. filet witwort

.

Lere metric si withworth

Lere metric si withworth

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.