web analytics
Acasă > Scoaterea petelor, Sfaturi practice > Cum se scot petele de pe maini

Cum se scot petele de pe maini

Petele de fructe ( afine , visine , zmeura , nuci etc) se curata cu acid tartric, sare de lamaie(acid citric) in solutie sau cu zeama de lamaie. Petele de legume se pot curata in acelasi mod.

Cerneala poate fi inlaturata de pe maini , frecand pielea umezita cu piatra ponce sau cu un tampon de vata inmuiata in zeama de lamaie, in solutie de 5-10 acid citric sau tartric, sau fixator(solutie de tiosulfat de sodiu).

Rujul de buze se inlatura frecand pielea de cateva ori cu un tampon de vata pe care se aplica o crema groasa. Se poate indeparta si cu alcool etilic sau acetona.

Petele galbene de nicotina se indeparteaza grecandu-le prudent de trei ori pe zi cu o piatra ponce , apoi cu suc de lamaie sau cu coaja unei lamai taiata recent. Sau si astfel : se trateaza un timp scurt cu o solutie compusa din : 60 parti alcool etilic 70 % , 20 parti apa , 10 parti acid citric si 10 parti glicerina ( parti in greutate). Degetele se spala apoi cu apa , dupa care , in caz de nevoie , se mai trateaza cu apa oxigenata 3 % si se spala din nou cu apa.

Petele de funingine de pe maini se curata cu apa si sapun.

Petele de pergament de potasiu se inlatura prin frecare cu piatra ponce sau prin utilizarea unei solutii de acid tartric 5 % sau de tiosulfat de sodiu 10 %. Dupa curatire se spala bine cu apa si se unge zona respectiva cu o crema de maini groasa. Petele de brom se curata cu o solutie de amoniac 10 % sau cu o solutie alcoolica de amoniac ( in solutia de amoniac 10 % se pun cateva picaturi de alcool concentrat ) , dupa care se spala bine cu apa.

Pentru indepartarea petelor de tinctura de iod se foloseste o solutie de 10 % tiosulfat de sodiu sau amoniac diluat ( o lingurita de amoniac 10 % la doua lingurite de apa oxigenata 3%)

Petele de azotat de argint se pot inlatura cu o solutie de 10 % tiosulfat de sodiu. Inainte de aplicarea solutiei ,se recomanda sa se degreseze pielea patata , cu tetraclorura de carbon.

Petele produse de diferiti coloranti de vopsele se curata cu o crema grasa aplicata pe un tampon de vata. Unii dintre coloranti se inlatura usor prin frecare cu o carpa inmuiata in alcool sau acetona. Tusul de stampile se curata prin frecarea locului respectiv cu alcool etilic , dupa care se spala bine cu apa si sapun.

Petele de culoare neagra produse in urma curatarii sobelor , pot fi , in marea lor majoritate , indepartate cu sare de lamaie dizolvata in apa sau cu un tampon de vata inmuiat in sucul unei lamai.

Pentru albirea mainilor se poate folosi o solutie preparata din glicerina in care se adauga putin apa oxigenata 3 %. Se mai poate folosi si inalbitor care conţine hipoclorit de sodiu. Hipocloritul de sodiu se obţine industrial prin barbotarea clorului in apă.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.