web analytics
Acasă > Scoaterea petelor, Sfaturi practice > Cum se scot petele de pe carti, timbre, hartie

Cum se scot petele de pe carti, timbre, hartie

Petele de cerneala se pot scoate prin tamponarea locului murdar cu o panza curata inmuiata in apa oxigenata sau in acid citric ( zeama de lamaie).

Pentru indepartarea petelor datorate tuturor tipurilor de cerneala , inclusiv a celor antracenice se poate folosi cu succes o solutie preparata din 100 parti apa , 8 parti acid oxalic ( toxic ! ) si 2 parti ditionit de sodiu ( parti in greutate).

In ceea ce priveste petele de cerneala de pe timbre , acestea se pot scoate cu o solutie de bisulfit de sodiu 10 %. Daca dupa cateva minute pata nu dispare , se adauga cateva picaturi de acid sulfuric sau acid clorhidric.

Urmele de degete de pe coperte sau de pe filele unei carti se inlatura cu miez de paine ( veche) sau cu o guma moale. Daca petele sunt grase , se pudreaza cu talc pagina respectiva , se lasa asa circa doua ore , ca talcul sa absoarba urmele de grasime. daca pata nu dispare , se pudreaza din nou portiunea respectiva , se asaza peste talc o bucata de sugativa si se trece cu fierul de calcat incalzit , deasupra hartiei absorbante. Daca pata nu iese , operatia se repeta de cateva ori.

Petele de grasime se pot scoate si prin stergerea usoara a zonei respective cu putina vata inmuiata in benzina , pana cand grasimea a fost dizolvata si absorbita.

Petele de mucegai se indeparteaza cu o solutie de alaun de potasiu 10 % ( sulfat dublu de potasiu si aluminiu , denumita si piatra acra, din aceea care o dinioara se folosea la oprirea singerarii in urma btaieturile  de la barbierit).

De asemenea , aceste pete se pot trata cu o solutie amoniacala 5 % dupa care se sterg cu un tampon de vata inmuiat in apa rece si stors. la sfarsit se usuca cu o hartie sugativa pe care se pune o greutate.

Rugina de pe hartie se scoate cu o solutie de acid citric concentratie 7 % ( sau zeama de lamaie) sau acid oxalic ( toxic !) . Dupa indepartarea petei de rugina , hartia se spala usor cu apa , iar apoi se asaza intre doua hartii de sugativa si se lasa pana se usuca.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.