web analytics
Acasă > Instalatii sanitare, Sfaturi practice > Cum se schimba lavoarul, chiuveta sau spalatorul deteriorat

Cum se schimba lavoarul, chiuveta sau spalatorul deteriorat

Dintre obiectele sanitare instalate in locuinte, care necesita inlocuire completa in caz de deteriorare , fac parte lavoarele , chiuvetele si spalatoarele.

Lavoarele se monteaza la inaltimea de 80-85cm de la nivelul podelei, de obicei , in camerele de baie si sunt confectionate din faianta , fonta emailata sau portelan sanitar; chiuvetele sunt folosite in bucatarii, spalatorii, garaje, etc. si sunt confectionate din fonta emailata; spalatoarele sunt montate in bucatarii , fiind folosite la spalarea vaselor , si sunt confectionate din fonta emailata sau tabla inoxidabila.

In cazurile in care aceste obiecte sanitare trebuie inlocuite se procedeaza in felul urmator : inainte de orice alta operatie trebuie oprita alimentarea cu apa ( rece si calda ) , actionand asupra robinetelor de trecere 5 instalate sub obiectul sanitar respectiv sau in jurul acestuia. Apoi , in cazul ca robinetele sunt montate pe obiectul sanitar ( in special la lavoare ) , acestea vor trebui demontate , actionand in acest scop asupra piulitelor 13 de ansamblare cu conducta 4 de alimentare cu apa . De asemenea , trebuie desfacute imbinarile intre obiectul sanitar , ventilul de scurgere 9 si sifonul 7 al conductei de scurgere 6 , desuruband , dupa caz , surubul sau piulita de ansamblare.

Dupa realizarea acestor operatii pregatitoare , se poate demonta lavoarul deteriorat , prin desurubarea suruburilor 11 care fixeaza consolele 3 ale lavoarului. In mod obisnuit se folosesc suruburi pentru lemn cu cap hexagonal, montate  în dibluri de 10-12 mm ingropate in perete. Daca sunt deteriorate si/sau zidul e facut din caramida cu goluri se vor monta dibluri de lemn. 

Chiuvetele se folosesc in bucatarii , spalatorii , garaje etc. si sunt confectionate din fonta emailata . Uneori chiuvetele sunt fixate prin suruburi pentru lemn , care au infasurate in jurul filetului cateva straturi de sarma de 1 mm grosime si care sunt introduse in mortarul de ciment sau in ghips. In aceste cazuri se sparge peretele cu o dalta in jurul suruburilor de fixare pana acestea se pot desface , apoi se scoate chiuveta deteriorata ( uzata ) , se inlocuieste cu alta noua , iar fixarea se face tot cu suruburi pentru lemn infasurate cu sarma, care se introduc in mortar moale; pana ce mortarul se intareste este necesar ca sa fie sprijinita chiuveta cu ajutorul unor caramizi sau scanduri , unui scaun etc.

Spalatoarele se monteaza in bucatarii si sunt confectionate de obicei din fonta emailata sau tabla inoxidabila . Spalatoarele au una sau doua cuve si, uneori, au un suport lateral pentru vase, picurător. Racordarea spalatoarelor la conductele de alimentarea cu apa calda si rece si la conducta de evacuare se face , in mod asemanator chiuvetelor sau lavoarelor , prin imbinari cu filet , etansate cu fuior de canepa impregnat cu vopsea de miniu de plumb.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.