web analytics
Acasă > Instalatii sanitare, Sfaturi practice > Cum se repara conductele de apa

Cum se repara conductele de apa

                   Defectele conductelor principale de distributie, montate la suprafata peretilor, se constata prin aparitia scurgerilor de apa sau a picaturilor pe suprafata exterioara a conductelor. Deoarecepot aparea picaturi de apa pe conducte fara ca acestea sa fie deteriorate (condens), este necesar sa se verifice in prealabil daca picaturile de apa nu provin din condensarea vaporilor de aer pe conducta. De aceea, se sterge conducta cu o carpa uscata si se urmareste cu atentie daca mai apar picaturi de apa.

                    In cazul conductelor ingropate in zid sau montate in santuri sub tencuiala, defectiunile produc pete de umezeala pe perete ( este necesar sa se verifice daca umezeala peretelui nu provine de la infiltratii ale apei de ploaie sub sau de la inundarea prin neglijenta locatarilor de deasupra). Imediat ce se constata ca este vorba de o defectiune a conductei, pentru a se evita degradarea zidariei, a tencuielii si a zugravelii trebuie luate masuri urgente de inchidere a alimentarii cu apa a conductei respective si de golire prin robinetele amplasate mai jos decat locul defectiunii. Reparatia  consta, de obicei, in inlocuirea portiunii defecte a

Manson

Manson

 conductei. Atunci cand conductele sunt metalice, sunt aparente in subsoluri tehnice, sau sunt in pamant, si se poate ajunge mai greu  pana  doua elemente de imbinare, o reparatie temporara (chiar si pentru urmatorii 25 de ani) se poate face prin aplicarea unui manson.  Acesta consta in aplicarea pe locul defectului a unei bucaţi de cauciuc de 3-4 mm si apoi montarea unor semicoliere potrivite  corespunzator pe diametrul tevii (de obicei un pic mai mic) si care se monteaza cu niste suruburi. Vezi figura alaturata unde este reprezentat schematic, in sectiune, un manson. Aceste suruburi trebuie stranse cu grija, deoarece in zona aceea peretele tevii este subtiat de rugina si este posibil sa marim spartura. Atunci cand conducta defecta este amplasata sub tencuiala mai intai se sparge tencuiala cu o dalta cu varful lat, incepand de la un capăt unde ştim exact ca este conducta, la o distanta de circa 5 cm lateral fata de conducta, prin lovituri usoare pentru a nu se lovi conducta, pana se ajunge la locul de imbinare a conductei. De obicei, in pereti, conductele vechi de apa rece sunt izolate prin infasurarea cu materiale textile (pentru eliminarea condensului-vara si protectie la inghet-iarna), care pot sa inşele in privinta locului de defect, conducind apa in alt loc decât locul de defect.

                   Tevile din PVC, care sunt utilizate pe scara larga in constructiile noi pentru alimentarea cu apa rece, deoarece sunt usoare, simplu de prelucrat si ieftine, trebuie inlocuite in caz de deteriorare. In acest scop este necesara demontarea intregii portiuni cuprinse intre doua fitinguri, taierea unei tevi noi de lungime corespunzatoare, lipirea cu adeziv pentru PVC (CODEZ de ex.). In cazul asamblarii unei tevi din PVC cu o teava metaliza se folosesc tot fitinguri din PVC: pe partea pentru teava metalica pregatite pe filet, iar pe partea cealalta pregatite pentru lipire.

                  Daca conductele sunt din otel zincat, cel mai indicat este sa se scoata toata portiunea de teava defecta pana la fitingurile ( cot, mufa , niplu, reductie etc. ) sau flansele care asigura imbinarea conductei si sa se inlocuiasca. In acest scop se masoara pe teava noua lungimea necesara, se inseamna, apoi se taie. In tabelul de mai jos, sunt aratate principalele caracteristici ale tevilor de otel pentru instalatii in conformitate cu STAS 7656-80.Teava de otel ptr instalatii Dupa ce se pilesc bavurile de la capete, se prinde teava in menghina cu capatul care trebuie filetat in sus(daca permite) si se unge cu seu de oaie. Filetarea exterioara a tevilor se executa cu o portfiliera speciala (clupa) cu patru falci reglabile, care pot fi schimbate in functie de diametrul tevii. Falcile se pot apropia sau departa in acelasi timp. Se aseaza clupa pe capatul tevii, pe o lungime de circa doua – trei spire si se apropie falcile intre ele pana la distanta stabilita, astfel incat taierea completa a filetului sa se faca in mai multe treceri. In acest fel, avand de fiecare data un span mic, vom avea cu siguranta un filet curat si la dimensiuni corecte. Apoi se roteste clupa in jurul tevii pana se fileteaza lungimea necesara. Pentru executarea unei noi treceri, clupa nu se desurubeaza de pe teava, ci se indeparteaza radial falcile si se scot liber de pe teava. Exista masini de filetat actionate electric: acestea duc la  oproductivitate marita in lucrari de santier. Dupa filetarea tevii de inlocuire, se infasoara in jurul filetului fuior de canepa uns cu vaselina, cu ulei de in fiert sau cu pasta verde si se insurubeaza in piesa de legatura respectiva. Nu recomandam folosirea miniumului de plumb, deoarece la o eventuala demontare se distruge imbinarea, deoarece miniu se intareste.

                 Uneori conductele din otel zincat se inlocuiesc numai pe portiuni scurte sau curbe. In aceste cazuri se taie cu flexul sau bomfaierul partea defecta si se inlocuieste cu una noua, care se fixeaza prin sudura. Datorita zincului de pe teava , pina se arde la locul sudurii, este posibil ca sudura sa se faca mai greu. Pentru a se obtine curba dorita, inainte de imbinare se astupa teava cu un dop de lemn la unul din capete, se umple cu nisip fin cernut, apoi se incalzeste la o flacare si se curbeaza pe un sablon. Operatia se poate face la rece si cu un dispozitiv special de in doit, cu role adecvate diametrului tevii. Operatia nu poate fi executata de nespecialisti decat la tevi de pana la cel mult 3/4 inch(ţol), dar asta depinde de indemanarea si de dotarea tehnica a fiecaruia.
                 In cazul tevilor din plumb, care se folosesc la instalatiile mai vechi sau pentru legaturi scurte, la obiectele sanitare pentru apa calda si rece, portiunea de conducta defecta se taie, apoi se prelucreaza capetele tevii de inlocuire si ale tevii instalatiei pentru a se putea intrepatrunde si imbina prin lipire. Dupa lipire, tevile de plumb care urmeaza sa fie acoperite cu tencuiala , se protejeaza cu un strat subtire de bitum topit care se intinde pe suprafata conductei cu ajutorul unei pensule.

            Tevile din fonta de presiune pentru alimentarea cu apa se folosesc tot mai rar. Mai sunt intalnite la conductele de canalizre, la care interventiile nespecialistilor sunt contraindicate. In caz de defectiune se va apela la instalatori profesionisti. Acestea, datorita conţinutului ridicat de carbon nu se pot suda. Imbiarea lor se face cu cordon de plumb turnat local si apoi batut in spatiul dintre diametrele tevilor, la imbinare, cu o dalta speciala.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.