web analytics
Acasă > DIY, Instalatii electrice > Cum se extinde numarul circuitelor tabloului electric de apartament

Cum se extinde numarul circuitelor tabloului electric de apartament

Multe locuinţe, mai ales apartamentele de la bloc, sunt echipate cu tablouri electrice care contin sigurante automate monopolare, iar instalatia este facuta cu conductor de aluminiu. Pentru necesitatile de atunci era suficient însă astazi, cand gama de aparate electrocasnice destinate locuintei este mult mai variata, aceste circuite sunt subdimensionate din punctul de vedere al sectiunii conductorului cu care este construit circuitul.
Un caz fericit este daca instalatia este ,,facuta in aluminiu”, dar firele sunt trase in tub de plastic. Acestea pot fi inlocuite (relativ usor) cu conductoare de cupru si totodata sa fie tras si un fir prin care sa fie distribuita si pamintarea la toate prizele din apartament. Instalatia initiala putea fi prevazuta cu circuit de protectie, pamintare, doar la doua prize, cea de la bucataria sau/si cea de la baie.
Dar daca instalatia este facuta in aluminiu care este pozat in direct in tencuiala, facuta deci cu conductorul INTENC, acesta nu mai poate fi inlocuit asa de usor. Se poate inlocui doar daca se fac santuri si se pozeaza tuburi noi prin care sa fie pozata noua instalatie cu conductor de cupru. La saparea sanţurilor apare problema armaturii betonului(la blocuri contruite din panouri prefabricate) care nu este itotdeauna la mijloc si este posibil ca ea sa fie mai aproape de supra faţa panoului in care se sapă santul. E posibil ca santul sa nu fie suficiient de adinc(din  cauza armaturii) incât traseul de conductoare sa fie acoperit cu cel putin 1,5-2cm de tencuiala. Dar daca nu sunteti dispusi sa face un asemenea pas important din cauze financiare sau din cauza deranjului mare si a prafului care se face in acest caz? Se alege solutia intermediara: se lasa instalatia veche sa functioneze normal, iar pentru consumatori mai puternici se pozeaza circuite noi aparente, in pat de cable, cu conductor de cupru de 2,5mmp sectiune, care poate fi rigid sau flexibil. Daca alegeti sa fie flexibil, se lucreaza mai usor cu el dar trebuie sa fie folosite capete terminale si papuci de cablu, iar pentru acestea trebuiesc prese speciale.
Daca nu se dispune de asa ceva, atunci se vor cositori. Problemele ar putea apare la tabloul electric, la alimentarea circuitului. Daca tabloul electric este de tip vechi, cu patru patroane fuzibile, alimentarea circuitului nou va fi un pic mai dificilă: se pune in paralel cu celelalte circuite iar dimensionarea patronului se face pentru cel mai puternic consumator. Dezavantajul este ca la un scurtcircuit pe ceilalţi consumatori, la locul de scurtcircuit vom avea un curent de scurtcircuit mai mare care pina la intreruperea pe care o va face siguranţa va putea provoca distrugeri. Ar putea fi adaugate in tablou inca doua socluri de sigurante, asta in cazul in care le mai gasiti in comert, ceea ce nu cred, pentru ca sunt de constructie mai veche. Sau poate le gasiti de la un tablou de acelasi tip, pe care un prieten l-a dezafectat. Daca avem un tablou cu 6 siguranţe fuzibile, de obicei pentru prize sunt alocate două circuite, situatie intilnita la apartamente cu 3-4 camere. Se pot muta toate circuitele de prize pe doua sigurante (un singur circuit) iar consumatorii noi se pot monta pe circuitul ramas, dimensionand sigurantele corespunzator consumatorului cel nou.

O alta varianta de extindere a circuitelor unui tablou electric, ar mai fi montarea separata a doua socluri de sigurante LF (legaturi fata) de 25 A, ca in imaginea din dreapta. Varianta aceasta nu o recomand, deoarece regula spune ca in tablou este permis conductorul care are un singur rind de izolatie iar in afara trebuie sa aiba doua rinduri de izolatie. Asa cum se vede din fotografie, alimentarea sigurantelor e facuta din tabloul electric cu fire cu un singur rind de izolatie, iar plecarea , pina in patul de cable (canalet), desi se face cu un cablu tip MYYM, la iesirea din LF-uri firele au tot un singur rind de izolatie. Si in final avem varianta cu siguranţe automate monopolare, cum e aratat in imaginea din stinga. Aceste sigurante se pot inlocui cu mult mai usor decit celelalte, fiind prinse pe sina de tip omega (Ω), U sau C rasfrint. AICI puteti vedea mai multe despre montarea si demontarea acestor sigurante. O siguranta automata monopolara se poate demonta, iar in locul ei se poate monta una bipolara, adica 1P+N. Alegerea sigurantei automate se face in functie de puterea medie absorbita a consumatorilor de pe acel circuit. 1P+N inseamna ca un pol este actionat la un scurt circuit, dar sunt decuplate ambele polaritati, si nulul si faza. Este imperios necesar ca aza (identificata cu un creion de tensiune) sa fie montata la polul P al sigurantei. Acest gen de sigurante sunt doar cu 1 mm mai late decit cele monopolare, au latimea de 21mm si pot alimenta si proteja cu succes un circuit. In tabloul Dvs, daca doriti, puteti sa inlocuiti toate sigurantele automate monopolare cu astfel de sigurante in acest fel, va puteti mari numarul de circuite, sau sa separati circuitele care sunt puse in paralel.
Desigur cel mai indicat este sa puteti inlocui tabloul electric cu sigurante fuzibile cu unul cu sigurante automate, pentru cite circuite aveti nevoie. Aceasta este posibil mai usor, daca contorul nu se afla montat pe tabloul cu sigurante. In acest caz aceasta schimbarea, nu se poate face fara ruperea sigiliului de la bornele contorului. Aceasta o poate face (pentru ca trebuie pus la loc) doar o firma agreata de catre Electrica.
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.