web analytics
Acasă > Instalatii sanitare > Cum se desfunda caile de scurgere

Cum se desfunda caile de scurgere

       Pentru a preintampina infundarea conductelor de evacuare sau deteriorarea lor, este necesar sa se respecte anumite reguli de utilizare a instalatiei de canalizare , dintre care se pot aminti:
– evitarea scurgerii de produse petroliere (petrol , petrosin , benzina, etc. ) , substante corozive ( acizi , baze) , substante toxice sau otravitoare ;
– evitarea scurgerii de lichide cu temperaturi mai mari de 60 grade Celsius , in cazul conductelor de canalizare din PVC;
– luarea de masuri pentru desfundarea obiectelor sanitare , imediat ce se constata incetinirea sau oprirea scurgerii apei;
folosirea unor site de protectie la ventilele de scurgere ale lavoarelor , chiuvetelor , cazilor de baie, spalatoarelor , care impiedica patrunderea de scame , par , resturi , hartii etc. in conducte si infundarea acestora.
Daca , totusi , se constata o functionare defectuoasa a scurgerii , trebuie actionat imediat pentru desfundarea cailor de evacuare , evitandu-se astfel deteriorari , pagube sau chiar inundarea cu ape uzate a incaperilor locuintei.

Pentru desfundarea sifoanelor se incearca mai intai cu para de desfundat ( asa cum arata in fig de mai sus )
        In acest scop se umple partial cu apa
chiuveta sau lavoarul, se astupa orificiul de prea-plin cu o carpa umeda, se aplica pompa de desfundat (para) pe orificiul de scurgere , apoi se apasa si se ridica de cateva ori, brusc, lasind ca apa din chiuveta sa patrunda in sifon. Se reperta operatia de mai multe ori până se reia scurgerea normală a apei. Daca nu se constata accelerarea scurgerii, chiar dupa mai multe incercari cu para de desfundat , se poate introduce in sifon o sarma(sau ,,sarpele” care este un arc infasurat spira linga spira mai gros) de 1-2 mm grosime cu sau fara mica perie de sarma. Aceasta e posibil numai la acele sifoane care fac un S şi daca gaurile ventilului o permit, ca in figura de mai jos. Sarpele (sirma care pate fi si fara perie) se impinge si se retrage putin, pana se produce desfundarea. Sarpele, care prin constructie este mai flexibil decit sirma, poate fi cu capete simple sau dotat la un capat cu o manivela(ca la autoturisme) si la capatul celalt cu o freza: astfel, prin rotire se poate strapunge dopul format de murdarie, fiind mai eficient decit sirma simpla.
        In cazul cand nici prin aceasta operatie nu s-a obtinut rezultatul dorit , este necesar sa se demonteze cu o cheie corespunzatoare capacul sau dopul de curatire al sifonului, daca acesta este de plumb sau se demonteaza din piuliţele olandeze daca e de plastic. Pentru scurgerea apei care se gaseste in sifon se aseaza in prealabil, sub acesta , un lighean sau o galeata. Dupa scoatrea capacului , se curata murdaria cu un carlig de sarma si se da drumul la un jet puternic de apa. La terminarea operatiei de desfundarea operatiei de desfundare se monteaza la loc capacul sau dopul sifonului. Apoi este recomandabil sa se spele vasul sanitar cu solutie de soda caustica si sa se clateasca cu multa apa.

        Un pic mai complicata este desfundarea chiuvetei sau a spălătorului de la bucatarie unde sunt evacuate frecvent ape menajere care au grasimi si mici resturi alimentare care trec prin sita de protectie si care vor fi inglobate in grasimea de pe peretele sifonului. Depunerea acestor grasimi pe peretii sifonului este favorizata de micsorarea vitezei de evacuare in sifon datorate cresterii sectiunii in sifon.

O metoda de curatare a sifonului, fara a fi demontat, este saponificarea grasimilor depuse: sapunul obtinut fiind solubil in apa, iar grasimile nu sunt. Pentru acasta, separat, se prepara o solutie de soda caustica 30-40%.  Se ia apoi un conductor de aluminiu (fara izolatia de PVC) care se taie in bucatele mici, astfel incit sa poata trece prin gaurile ventilului chiuvetei si se introduc in sifon, avind grija ca acestea sa ajunga pe fundul sifonului. Apoi, se toarna putina soda caustica in sifon, nu prea multa ci doar cit sa ramina in sifon si sa nu fie evacuat. La contactul sodei caustice cu aluminiu, va loc o reactie exoterma ( cu degajare de caldura) care va dizolva grasimea din sifon, iar din sfon va iesi spuma gaze si vapori toxici. Aceasta intrind in contact cu soda caustica se saponifica si se va disolva ulterior in apa. Aceasta operatie se va face cu o aerisire foarte buna a locului deoarece reactia are loc cu degajare de gaze si vapori iritanti si toxici. E bine sa nu ramineti in camera pe tot timpul cit are loc reactia din sifon. La terminarea reactiei, se da drumul la apa calda pentru indepartarea substantelor din sifon. Daca este cazul, se repeta operatia pina la restabilirea normala a circuitului de evacuare a apei.

ATENTIE: 

SODA CAUSTICA ESTE FOARTE HIGROSCOPICA SI SE DIZOLVA CU DEGAJARE MARE DE CALDURA.

CITEŞTE MAI MULT!.

Vasele de closet de desfunda cu peria de sarma ori cu o sarma de otel , al carui capat se indoaie in forma de carlig . Sarma se introduce in sifonul vasului si se incearca sa se scoata afara obiectele care au produs infundarea sau sa se impinga suspensiile inspre coloana de evacuare. Se repeta operatia de cateva ori , apoi se trage apa pentru a verifica daca s-a produs desfundarea.

Pentru desfundarea sifoanelor de pardoseala, se scoate mai intai capacul sifonului cu ajutorul unui carlig . Apoi se curata sifonul de depuneri , se toarna apa pentru a verifica daca s-a realizat desfundarea si se asaza capacul la loc.
In afara de interventiile in cazuri de infundare , trebuie avut in vedere ca intretinerea permanenta a curateniei si starii de functionare a obiectelor sanitare contribuie la prelungirea duratei lor de serviciu si la mentinerea igienei sanitare a locuintei. De aceea , este necesar ca lavoarele , vasul closetului si celelalte obiecte sanitare sa fie periodic spalate cu detergenti obisnuiti si cu alte produse de curatire a obiectelor sanitare ( nu fac reclama 😛 ) dupa care se clatesc cu apa multa.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.